keskiviikko 31. elokuuta 2016

Haaveissa oma omenapuu

Näin syksyisin mieleeni nousee katkeruus lapsuusajoilta.

Asuimme koko lapsuusaikani kerrostaloissa ja ajoimme usein autolla erään omakotitaloalueen läpi. Lähes jokaisen talon pihalla kasvoi yksi tai useampi omenapuu ja syksyllä ne olivat aivan täynnä monenvärisiä omenia. Minusta olisi ollut ihanaa syödä suomalaisia omenia ja harmittelin, kun meillä ei ollut pihaa, missä sellainen kasvaisi. Harmitti, kun joillakin oli omenia niin paljon ja minulla ei yhtään.

Myöhemmin perheemme muutti maaseudulle vanhaan omakotitaloon, mutta surukseni huomasin, että tuon talon pihassa olevat omenapuut olivat ikuisuuden vanhoja ja tuottivat vain pahanmakuisia omenia. Jauhoisia, karvaita ja kirpeitä. Koetimme istuttaa lisää puita, mutta savimaassa niillä kesti kasvaa 15 vuotta kantaakseen hedelmää (jänikset söivät puut monena vuonna) ja loppujen lopuksi nämäkään puut eivät antaneet kuin jauhoisia ja kitkeriä omenia. Liekö maaperä jotenkin huonoa, kun vieläkään en saanut makeita syöntiomenia.

Isäni omisti siirtolapuutarhan Helsingissä ja parina vuonna sain sieltä kassillisen herkullisia, ihania omenia, joita säilöin paperiin käärittynä jääkaapin vihanneslaatikkoon. Mökki kuitenkin myytiin ja omenalähde tyrehtyi.

Nyt asun itse kerrostalossa, mutta haaveilen edelleen omenapuusta. Tämä kesä on ollut erityisen suotuisa omenapuille ja sato tulee olemaan valtava. Lenkkeilen paljon omakotitaloalueilla ja katselen omenista raskaana riippuvia puita ja haistan niiden ihanan tuoksun tuulessa.

Sitten twitterissä osui silmiini tämä uutinen:
Runsas omenasato aiheuttaa päänvaivaa – jäteasemille päätyy tuhansia kiloja syömäkelpoista omenaa

Omenapuiden omistajat siis kuskaavat hedelmänsä jäteasemille? Tuhat kiloa päivässä? Kolmasosa syöntikelpoisia?

Minä en voi uskoa tätä todeksi! Miksi minä maksan marketissa 3€/kilo raaoista ja kirpeistä suomiomenista? Facebookin omenapörssit ovat väärällään ihmisiä, jotka pyytävät omenia, mutta ainuttakaan antajaa ei näy. Tarjouduin siivoamaan syöntikelpoisten lisäksi huonotkin pois - hiljaista on ollut.

Syksyn maku on katkera... Paitsi tänä syksynä!

Etsiskelin internetistä tietoa kaupunkien yhteisistä omenatarhoista ja -puista. Monella kunnalla on tällaisia yhteisalueita ja hedelmäpuita, joista kaupunkilaiset saavat tulla keräämään satoa. Oman kotiseudun facebook-sivut ja kotiseutulehdet voivat olla oiva apu tällaisten paikkojen löytämisessä. Näin minunkin silmiini osui oman kotiseutuni yhteiset omenapuut. Facebookissa kuntalaiset toivotettiin tervetulleiksi omenia poimimaan.

Sunnuntai-iltana otimme kassin mukaan ja suuntasimme omenanpoimintaan. Saimme saaliiksi kassillisen herkullisia syöntiomenia! Käärin osan niistä sanomalehteen ja täytin jääkaapin vihanneslokeron omenilla. Nyt on syksyksi herkkuhedelmiä ja ihan ilmaiseksi.


8 kommenttia :

 1. Missä sä asut? Tää on niin tätä: maailma on tosi epäoikeudenmukainen ja tasapainoton. Mulla taas on semmoinen tilanne, että nyt vanhan sukulaispariskunnan kuoltua heidän vanha talonsa on myynnissä, ja omppopuut taas pukkaa satoa niin että perikunnan pitaä järjestää pienimuotoisia talkoita saadakseen pihan pysymään edes kutakuinkin siistinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääkaupunkiseudulta täällä kirjoitellaan. Muistan itsekin, miten rasittavaa noita omenoita on keräillä äidin luona. Juuri kun saat kerättyä niin kohta on jo pudonnut uusia tilalle. :D Jos minulla olisi omenapuu niin virittäisin sen alle sellaisen keräysverkon, joka pehmentää omenien putoamista ja samalla kerää omenat pidenemmälle alalle.

   Poista
 2. Eikö sanomalehtien muste ole epäterveellistä syödä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanomalehtipaperia ei tosiaankaan kannata syödä, mutta en usko, että vähäisestä kontaktista hedelmän pinnan kanssa ehtii myrkkyä erittyä. Omenathan yleensä pestään ennen syömistä. Lisäksi sanomalehtiä käytetään perinteisesti Briteissä pikaruokakääreinä ja niillä voi myös kiillottaa astioita. Jääkaapissa sanomalehtikääreet siellä täällä pitävät hedelmien kosteuden kurissa ja ehkäisevät mädän ja homeen leviämistä. Uskoisin ainakin. :)

   Poista
 3. Ompuissa on vaan se, että sitten kun niitä tulee, niin niitä sitten tulee reippaasti ja kerralla. Meillä on vain yksi omenapuu, mutta aika satoisa sellainen. Iltaiset ompputalkoot (hilloksi / kuivuriin) alkavat helposti jossain vaiheessa tökkimään :)

  Me ollaan lahjoiteltu syöntiomppuja & hilloa tutuille ja naapureille, mutta eipä ole vielä tullut noihin omenapörsseihin tutustuttua. Pitäisi varmaan selvittää asiaa, harmittaahan se kun menee hyviä hedelmiä hukkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en itse edes kauheasti välitä omenahillosta tai -mehusta (varsinkaan mehusta ja hilloa tulee harvemmin käytettyä mihinkään). Ihan vain syöntiomenat haluaisin omasta puusta. Olen joskus haaveillut, että omakotitaloa etsittäessä tärkeimpiä kriteerejä olisikin puhassa kasvavat hedelmäpuut. Heh :)

   Poista
 4. Kannattaa vähän seuraa kunnan omistamia rakennuksia. Tyyliin päiväkodin pihalla on omenapuita. Itse olen bongannut erään kaupungin omistuksessa olevan kartanon lähialueineen, omenapuita on varmaan kymmenisen ja satoa riittää, ja taidan olla lähes ainut joka on katsonut asiaa omenasadon vinkkelistä.

  On minulla myös oma omenapuu, mutta voi mennä vuosia ennen kuin siitä saa sata. Jos koskaan.

  VastaaPoista