keskiviikko 24. elokuuta 2016

Koulunkäynnin aloituskustannukset

Syksy on muutosten aikaa ja tänä vuonna tyttäreni aloitti ensimmäisen luokan.

Pidin viimeisen kesälomaviikkoni hänen ensimmäisen kouluviikkonsa aikana, jolloin pääsimme mukavasti harjoittelemaan koulumatkoja ja aamuherätyksiä yhdessä. Lomaviikon siirto elokuulle oli varsin onnistunut ja tunnen itseni yhtä virkistyneeksi kuin kolmiviikkoisen kesälomapätkän jälkeen - ehkä jopa virkistyneemmäksikin!

Rahapuolella elokuu on sen sijaan ollut vähän holtiton, sillä lapsen koulunaloitus on tuonut mukanaan yllättävän paljon kuluja. Koulunkäynninkö piti olla Suomessa ilmaista? Lompakkoni on eri mielitä. Tähän mennessä ostoslistaan on kuulunut:

Syyslenkkarit kirpparilta: 9€
Syysulkohousut kirpparilta: 2€
Sisäkengät: 5,95€
Reppu (Eastpak) 49,65€
Toppeja 2kpl 5€
Penaali 8,95€
Lyijykynät 2,90€
Välipala-aineksia ensimmäiselle viikolle: 7,78€

Yhteensä: 91,23€

Koulunkäynnin kannalta tärkeimmät hankinnat lienevät reppu, penaali ja sisäkengät. Koulun puolesta lapsi sai yhden lyijykynän ja yhden kumin, mutta tuli niitä silti itsekin ostettua.

Reppu oli hieman kallis, mutta olin pöyristynyt "halvempien" reppujen laadusta. Disney-reput maksoivat 30-40€ ja ne olivat juuri sellaista helposti repeävää ja ratkeavaa muovia, joka ei kestä yhtä lukuvuottakaan. Päätin siksi satsata hieman kalliimpaan merkkireppuun. Muistan itse kadehtineeni kavereilta Eastpakin reppuja yläasteella, joten olin iloinen, kun tytär tykästyi tuon merkin punaiseen reppuun. Repulla pitäisi olla 30 vuoden takuu. Takuuehtoihin en tosin perehtynyt ja muistelen kouluajoilta, että ainakaan silloin takuu ei koskenut vetoketjuja, jotka hajosivat melko helposti. Saa nähdä, miten nuo nykyään kestävät. Hintaero halvempiin reppuihin ei kuitenkaan ole valtavan suuri ja ainakin kangas ja saumat ovat tukevia. Lisäksi reppu oli Stockmannilla kanta-asiakasalessa (Norm. 61,90€).

Näiden lisäksi tyttö alkaa käymään koulun iltapäiväkerhossa. Kerho kustantaa 80€/kk. Hinta pitää sisällään turvallisen ja virikkeellisen hoitopaikan klo 16 asti sekä välipalan. Hinta on käsittääkseni jopa edullinen joihinkin muihin kuntiin nähden. Toki kerhomaksuihin on kaavailtu korotuksia, jopa hinnan tuplaamista, mutta toistaiseksi mennään tällä vanhalla maksulla.

Ekaluokkalaiset pääsevät koulusta jopa niinkin aikaisin kuin klo 12, joten hoitotunteja voi parhaimmillaan kertyä jopa neljä. Toistaiseksi tyttö on viihtynyt kerhossa hyvin. Myös hoitajat ovat ystävällisiä ja tilat hyvät. Välipala vaikuttaa kunnan muiden ruokailujen tapaan erittäin laadukkaalta ja se nautitaan koulun ruokalassa. Olen hyvin tyytyväinen tähän palveluun ja joka tapauksessa kuukausimaksu on huomattavasti pienempi, kuin aiempi tarhamaksu.

11 kommenttia :

 1. Repuista piti tulla kommentoimaan. Meillä on hankittu Retki merkkinen reppu, muistaakseni Hong Kongista 15 € kaksi kertaa alakoulun aikana. On kestänyt hyvin ja ihan hyvä laatuinenkin. Kaksi kertaa siksi, että alkoi tulla ensimmäiseen useamman vuoden jälkeen useampi pikkuvika. Yksi lukitus särkyi jäätyään oven väliin, ripustuslenkki rispaantui irti (korjasin) ja vetoketju on myös ottanut jostakin siipeensä niin että tietystä kohdasta pitää vetää kiinni varovasti että sulkeutuu. Lisäksi reppu alkoi olla jo nuhjuinen niin tuli eteen uuden hankinta jonka uskon menevän vielä alkaneen yläkouluiän. Vanha toimii itselläni vielä kauppareppuna. Mielestäni siis hinta-laatusuhde kohdillan. Kovin kallista reppua en ollut alkuaan halukas hankkimaan, sillä omilta kouluajoiltani muistan että koulukassi piti olla uusi joka vuosi. Onneksi se ei tunnu olevan enään tätäpäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin lapsuudessani reppu taidettiin uusia vuoden välein. Toki ekalla luokalla valittu reppu alkoi ollakin jo vähän lapsellinen seuraavana vuonna. Tarhaan olen ostanut tytölle muistaakseni kaksi reppua, joista molemmat menivät rikki ensimmäisenä käyttövuonna. En tosin ostanut heti uutta, sillä tarhareppu ei ollut meillä joka päivä edes käytössä vaan enimmäkseen se roikkui lokeron naulassa.

   Nyt, kun repun pitää kestää jokapäiväistä käyttöä, toivon, ettei tämä heti mene rikki. Aika näyttää. Nuo Disney-repu ei kuitenkaan oikein vakuuta. Onko Retki suomalainen merkki?

   Poista
  2. Piti googgeloida ja Suomalainen näyttäisi olevan. Se ei äkkiä selvinnyt ommellaanko suomessa. Laput muistin laittaneeni talteen koska näissä oli takuu, mutta en nyt sitten löytänyt niitä. Kuvahaun perusteella näyttäsi nykyinen reppu olevan mallia Retro ja aikaisempi oli Street. Yhtiön sivut löytyy myös retki.fi ja näytti nousevan haussa myös aika monta jälleenmyyjälinkkiä.

   Poista
  3. Kiitos vinkistä! Retki voisi olla hyvä vaihtoehto seuraavaksi repuksi. Suomalaisuus ja kestävyys plussaa. Inhottaa maksaa jostakin, mikä hajoaa heti. Ja nuo näytti ihan mukavilta perusrepuilta.

   Poista
 2. Hassua että noita Eastpakin reppuja on vieläkin. Ne oli tosiaan aika muodikkaita joskus 1990-/2000-luvun taitteessa :)

  Onpa edullinen tuo iltapäiväkerhomaksu ja toivottavasti tyttö viihtyy siellä hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän asti on ainakin tyttö viihtynyt hyvin. Jos olisin yksin asuva yksinhuoltaja niin iltapäiväkerhomaksu olisi vain puolet tuosta.

   Poista
 3. Muistan yrittäneeni saada Eastpakin reppua takuuseen, mutta en muista mistä syystä. Ei kuitenkaan onnistunut, oli aivan liian työläs prosessi. Hyvä reppu kyllä muuten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelen, että yleensä repusta hajosi pikkutaskun vetoketju. Tytöt sulkivat sen sitten isolla hakaneulalla, kun eivät saaneet heti uutta reppuakaan. Silloin puhuttiin, että vetoketjut ovat Eastpakin heikko kohta ja takuu ei niitä edes korjaa. Tässä repussa on melko tukevan oloinen vetoketju, mutta nuo suojalipareet sen päällä ovat myös paksua kangasta ja vetoketju joutuu aikamoiseen rasitukseen kun reppua sulkee.

   Poista
 4. Meilläkin oli yläasteaikoina monella Eastpakin reppu, mutta myös Fjällrävenin kånkenia löytyi. Omalla esikoisellani on kerhoreppuna mini kånken hänen lempivärissään, ja koulurepuksi ajattelee äiti sitten aikanaan kånkenin hankkia, mutta saas nähdä onko neiti samaa mieltä.....Nuo aloitukset maksavat tosiaan mukavasti. Meillä kohta 4-vee aloitti kerhon ja on oltava gorea vaatteissa ja kengissä sekä sisätossua jne. Näinkin pienet on jo "laatutietoisia", eikä ihan mikä tahansa kelpaa. -Anki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta on mennyt tuo Kånken jotenkin kokonaan ohi nuoruudessa. En tiedä ketään, kellä sellainen olisi ollut, mutta nyt reppu on kokenut uuden tulemisen ja monelle se on hyvin nostalginen. Kånken taitaa maksaa jotakin 70€:n ja 90€:n väliltä ja lisäksi 20-30€ jos haluaa ostaa siihen pehmikkeet olkaimiin. Tuolla hinnalla reppu saisi olla kyllä jo ikuinen. :)
   Onni, ettei oman tytön tarharyhmässä ole lapset tietäneet mitään merkeistä. Pitkä penni säästynyt, kun on voinut ostaa lämmintä ja mukavan näköistä edullisemmilta merkeiltä.

   Poista
 5. Meillä oli ekaluokalla Disney-aiheinen reppu, joka tosin vaikutti laadukkaalta, mutta poika sai siitä pohjan rikki ensimmäisen kouluvuotensa aikana. Reppuja on tosiaan monenlaatuisia ja kannattaa tsekata niissä, että kaikki vetoketjut toimii. Nyt satsasimme laadukkaampaan reppuun. Itse vedin peruskoulun ja lukion yhteensä kolmella repulla. Ensimmäinen jäi pieneksi, toinen oli sitten äidin valkkaama vihreä (ei yhtään minun värini) ja vaikka repussa ei ollut muuta vikaa kuin väri, ostin alennuksesta mieleisen repun. Meillä ei siis joka vuosi reppua uusittu ja toiveena olisi, ettei lastenikaan suhteen tarvitsisi joka uusi uutta reppua ostaa...

  VastaaPoista