sunnuntai 25. syyskuuta 2016

3+1 säästöviikkoa

Jonkin aikaa minua on vaivannut budjetinpidossani eräs seikka. Yksi viikko kuukaudesta tuntuu unohtuvan laskuissani kokonaan.

Saan palkan kuunvaihteessa ja tuolloin maksan aina kaikki laskut kerralla pois, siirrän rahaa säästöön ja budjetoin ruoka- ja bensarahan (yleensä noin 400-450€). Myös lainojen lyhennykset lähtevät tuolloin ja vuokra saapuu tilille. Tilille jäävän käyttörahan sovitan riittämään tukien maksupäivään asti, eli noin kolmeksi viikoksi. Kolmeksi viikoksi osaan aika hyvin venyttääkin summan kuin summan.Tuet saapuvat elareiden muodossa 23. päivä ja lapsilisä napsahtaa tilille n. 26. päivä. Tuolloin yleensä huokaisen helpotuksesta, käyn kaupassa ja unohdan budjetoinnin. En oikeastaan ole laskenut tuon kuun viimeisen viikon kulutusta mihinkään laskelmiini. Tuo budjetoimaton huojennusviikko on askarruttanut mieltäni jonkin aikaa. Periaatteessa koetan olla koskematta tukirahohin ennen budjetointipäivää, mutta onnistunko siinä käytännössä? Enhän ole varsinaisesti budjetoinut rahaa kuin kolmeksi viikoksi ja vasta tämän neljännen viikon jälkeen budjetoin seuraavan kuukauden varat.

Olisikohan aika ottaa selvää, mitä tukiviikolla oikein tapahtuu?

Listasin verkkopankista alle raa'at luvut siitä, mitä tukien saapumisen jälkeen tililläni on tapahtunut  23. ja kuun viimeisen päivän, eli palkkapäivän välillä:Aika karua luettavaa! Otos on varsin monipuolinen, sillä siihen sisältyy pari työviikkoa ja yksi kesälomaviikko heinäkuussa. Kesälomalla olen onnistunut pitämään kulutuksen varsin hyvin aisoissa, mutta arkisin kulutus on lähtenyt aivan lapasesta heti, kun rahaa on tullut tilille.

Tähän asti olen todella luullut, etten osta kuin ehkä yhdet isommat ostokset tuolla viikolla, mutta nähtävästi totuus on toinen. Kuun viimeinen viikko lisää kuukausikulutustani jopa neljänneksellä budjetoidusta. TOKI aivan absoluuttista totuutta tämä taulukko ei kerro. Verkkopankki ei ole päivän päälle tarkka, vaan osa maksuista on saattanut siirtyä katevarauksessa aiemmalta viikolta tälle viikolle. Samalla tavalla tämän viikon ostokset saattaisivat näkyä vasta seuraavan kuukauden tiliotteella. Totuuden saisi selville vain säästämällä kuitit tuolta viikolta ja laskemalla kulutuksen niistä.

On myös huomattava, että kuukauden kahdesta tankkauskerrasta toinen on selvästi asettunut tuolle kuun viimeiselle viikolle. Kesäkuun heitto johtunee siitä, että juuri tankkauspäivänä bensan hinta on ollut korkea ja olen ottanut bensaa vain sen verran, että bensaa on taas saanut halvemmalla (mahdollisesti seuraavalla viikolla). Periaatteessa budjetoin kaksi tankkauskertaa kuukauteen, mutta käytännössä toisen tankkauskerran rahat on jo käytetty tukiviikkoon mennessä...

Rahantuloa on selvästi juhlittu myös ulkona syömisellä. Heinäkuussa taisimme tuolloin olla juuri sukulaisissa, joten ruokalasku on jäänyt pieneksi.

Koska raha ei varsinaisesti kulje lappu korvassa, on hieman vaikea ajatella, onko tällaisesta juhlaviikosta enemmän haittaa vai hyötyä. Hyötynäkökulmana voisi mainita, että jaksan varmasti paljon paremmin pysyä ruodussa kolme viikkoa kokonaisen kuukauden sijaan, kun saan yhden viikon ajan elää hieman huolettomammin. Koska budjetti menee suurin piirtein tällä tavalla joka kuukausi on kulutus tavallaan laskuissa mukana, vaikka en sitä itselleni ylös merkitsekään. Vain kuun vaihteessa käteen jäävällä osalla on merkitystä: kunhan sitä on aina yhtä vähän, eikä yhtään vähempää. Toki tällainen löllyttelyviikko antaisi ymmärtää, että voisin halutessani elää tiukemminkin ja säästää vaikkapa puolet viimeisen viikon ruokakustannuksista.

En vain ole ihan varma haluanko? (Tottakai haluan)

Tarinan opetuksena olkoon vaikkapa omien tulojen seurannan tärkeys. Jos et seuraa kulutustasi, tulet luultavasti käyttäneeksi enemmän rahaa kuin ajattelitkaan. Myös säästämisen tahostamisessa tarkka kuluseuranta on ystävä numero ykkönen. Mutu-tuntuma ei ole riittävä mittari. Minä oikeasti ajattelin käyttäväni kuukauden viimeisenä viikkona ehkä 35€!


P.S: Kirjoitan tätä julkaisua 17.9. ja tällä hetkellä näyttää siltä, että kokeilumielessä ruokrahan typistäminen 350€:oon on ollut onnistunut valinta. Kaupassa on käyty tulevaa viikkoa silmälläpitäen ja rahaa vielä tilillä 25€. Sen pitäisi riittää viideksi päiväksi ja sitten tulee tuet. Kokeilu todistaa sen, että kulutus mukautuu käytettävissä olevaan rahamäärään niin hyvässä kuin pahassakin.

P.P.S: Pienenä lisähaasteena voisin kokeilla budjetoida myös tukiviikon käyttörahaa. 350€ kolmelle syyskuun viikolle ja 50€ + tankkaus viimeiselle viikolle?  Koko kuukauden käyttöraha olisi näin ollen 460€. Ei olisi kovin paha jos vertaa viimekuun 400€ + 166€ ilottelujuhliin...

P.P.P.S: 20.9. lisäys: Rahaa jäljellä 2,50€ ja kolme päivää tukiin. Eväät ja välipalat ostettu koko arkiviikolle. Kyllä tämä tästä!

16 kommenttia :

 1. Miten sitä saisikin tuon 50€/vko riittämään. Tunnen todellista alemmuudentunnetta verrattuna sinun budjetointitaitoihisi :) Tai sitten ruokavalioni on niin hankala. Kävin perjantaina ostamassa kolmeen ruokalajiin ainekset, vähän jugurttia ja koirille lihoja. Meni 51€. Ja jo nyt sunnuntaina tuntuu, ettei kaapissa ole mitään. Toki nuo ruokalajit saan valmistettua, mutta välipalat ja hedelmät, kasvikset on vähissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullaha menee nii paljo rahaa noihi koiranruokiin ja luomujuttuihi et aika vaikee on päästä halpoihin ruokakuluihin =)

   Poista
  2. Viimeistä viikkoa nyt kolme päivää mennyt ja ei kyllä taida tuo 50€:n budjetti pitää. Saattaa juuri ja juuri riittää, jos käytän bensarahankin ruokiin ja tankkaan sitten, kun palkka tulee (toivottavasti bensa riittää siihen asti :D).
   Koska tuo kolmas viikko ennen tukia on jo aikamoista kitkuttelua, sujahti viikonloppuna kauppaan useampia kymppejä ja ulkonakin tuli käytyä syömässä/juhlistamassa rahan tuloa. Periaatteessa ruuat on ostettu koko täksi viikoksi, mutta käytännössä lisähankintoja tarvinnee kuitenkin tehdä (juuri hedelmiä, välipaloja yms. nopeasti kuluvaa).
   Että älä yhtään tunne oloasi huonoksi Ekonomimmi :D

   Poista
 2. Mielenkiintoinen kokemus! Omien tottumusten tarkastelu raakojen numeroiden valossa johtaa yleensä hyödyllisiin havaintoihin. Tein äskettäin numeroleikin omalta kohdaltani (osin sinun innoittamana, kiitos siitä!), ja itselleni tuli yllätyksenä mm. se paljonko bensoihin oikeasti menee rahaa. Sen jälkeen sitä onkin miettinyt ajamisiaan paljon tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentistasi K.Pennonen! Blogisi näyttää hyvältä ja jään mielenkiinnolla odottamaan jatkoa.
   Mukavaa kuulla, että tekstini on innoittanut sinuakin tutkimaan rahan tulo- ja menovirtoja. Tällaisia hämäriä kohtia omasta taloudesta löytyy yhä vielä, vaikka olen jo muutaman vuoden seurannut rahatalouttani tarkasti.

   Lyhyidenkin kauppamatkojen teko jalkaisin, auton sijaan, tekee ihmeitä kuukauden bensalaskussa!

   Poista
 3. Itsellä ruokabudjetti tuntuu tökkivän välillä sen takia, että kuukautta automaattisesti ajattelee neljänä viikkona, mutta sehän on usein sen 31 päivää, joten ruokaa pitäisi keksiä myös kolmelle ylimääräiselle päivälle. Itse laitan ruokatilille rahaa aina palkkapäivänä ja loppukuusta tulevat tuet menevät tilille, josta maksan vuokran seuraavan kuun alussa. Eli rahaa ei missään vaiheessa tule "lisää", mikä hieman rajoittaa heräteostoksia ruokakaupassa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Budjetointi kerralla koko kuukaudelle on varmasti se järkevin vaihtoehto. Koetan herätellä itseäni nyt tähän, että rahamäärän venyttäminen vielä neljännellekin viikolle onnistuisi. Niitä kolmea päivää en halua vielä edes ajatella...

   Poista
 4. Mielenkiintoista! Mulla on hyvin samanlainen taktiikka - palkka tulee 15. päivä ja silloin maksan kaiken mahdollisen (lainan ja laskut sekä pienen summan rahastoihin). Käyttötilille jätän rahaa 400-500 euroa ja loput siirrän säästötilille. Olen ottanut tavoitteeksi 100 euron viikkobudjetin ja eipä ole helppoa, ei... Liian usein tulee "ylläreitä" kuten tässä kuussa auton käyttäminen korjaamolla ja systeemi menee sekaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentista Oivallus :) Onko sinulla vararahastoa, ns. puskuria toisella tilillä, josta voisit ottaa yllättävät, isommat kulut? Silloin autokorjaamolasku ei sekoittaisi ruokatilisi saldoa ja sinun olisi helpompi pysyä budjetissa seuraavaan palkkapäivään asti?

   Poista
  2. Juu, on noin neljän tonnin puskuri eli sieltä pystyy rahoittamaan nuo menot kyllä. Tavoitteeni on saada puskuri viiteen tonniin ja sen yli menevän rahan säästän/sijoitan/käytän ylimääräisiin lainanlyhennyksiin. Siksi harmittaa sen sörkkiminen - vaikka selväähän on, ettei kaikkia menoja pysty ennakoimaan. Toinen vaihtoehto olisi jättää enemmän rahaa käyttötilille, mutta huomaan, että silloin sorrun herkemmin tuhlaamaan.

   Poista
  3. Minullakin kaikki käyttötilillä olevat rahat kyllä katoavat, joten on turvallisempaa säilyttää yllättäviin kuluihin tarkoitettua rahaa säästötilillä. Ainakin, jos ei halua tehdä kolmatta "laskutiliä". Minusta ennakointia on jo se puskurirahaston olemassaolo ja yllättävän menon jälkeen puuttuvan osan voi säästää sinne takaisin.

   Poista
 5. Tuo nelkän viikon kuvauksesi "1. vko: Jes rahaa..." on ihan sama kuin itsellä! Ekat kaksi viikkoa saattaa mennä tosin hyvin budjetissa ja sitten tapahtuu jotain ja loppu kuu menee kituuttaen. Argh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itse halua ruotia liian tarkasti sitä, mihin kuukaudessa rahoja tuhlailen. Siksi minullekin on vähän epäselvää, mitä tapahtuu 2. ja 3. viikon välillä, kun rahat yllättäen hupeneekin ennen aikojaan :D

   Poista
 6. Hei. Paljonko teillä on hyvällä suunnittelulla ruokakulut henkeä kohti viikossa? Mietin että voisiko millään 6 hlö perheessä (joista 2 paikalla vain vkl) sataseen viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeasti laskin, että ruokakauppakulut (eli sisältäen pesuaineet, muut ostokset ja myös ulkonasyömiset) olisivat minulla ja tytöllä yhteensä 69€. En usko, että sitä voi ihan puoliksi laittaa, koska syön varmsti enemmän kuin tyttö.

   Ideaali olisi yhdet isommat ruokaostokset viikossa: 30€ ja parit pienemmät 8-10€/kpl. Eli 50€ kahdelle hengelle.

   Uskoisin, että jos teet isoja satseja ruokaa itse niin voisit ehkä päästäkin sataseen viikossa, vaikka syöjiä onkin enemmän. Me syödään aika paljon valmista- ja puolivalmista ruokaa, purkkijugurtteja yms. turhaketta.

   Poista
  2. No meillä menee ihan liikaa eineksiä ym kun on muka kiire. Ja pyh! Laiskuus se on. Mutta nyt olis pakko saada säästöjä aikaan. Pitää kai viimeinkin ruveta leipomaan itse jne.

   Poista