perjantai 28. lokakuuta 2016

Kirjaperjantai: Koululaisen rahakirja


Koululaisen rahakirja

Saavuta unlemasi viisaiden rahataitojen avulla

Kirjoittanut/kuvittanut: Terhi Majasalmi & Camilla Tuominen
Näitä kirjoja ei turhan usein julkaista: Lapsille ja nuorille sopiva rahakirja säästämisestä, sijoittamisesta ja unelmien tavoittelusta.

Sain Majasalmelta Koululaisen rahakijan luettavaksi ja blogissa arvosteltavaksi. Olin hyvin innoissani kirjan julkaisemisesta heti, kun siitä kuulin. Omissakin ajatuksissa on joskus pyörinyt nuoremmalle lukijakunnalle suunnattu raha-opas ja olin erittäin kiinnostunut tutustumaan tämän antiin.

Kirja on mainio herättelyopas, joka kannustaa tutkimaan omia unelmia ja rahankäyttöä sekä neuvoo, miten raha voidaan valjastaa unelmien saavuttamiseksi. Alku on miltei kuvakirjamainen, mutta loppupuolella tekstiä on jo runsaammin. Pidän siitä, että raha-asiat on esitetty niin yksinkertaisesti, että infoähky ei iske missään vaiheessa, vaan jos raha-asiat yhtään kiinnostavat, lukijalle jää into lukea aiheesta lisää. Tällaisenaan kirjan lukee nopeasti läpi. Kuvat ovat suuria ja selkeitä.

Mietin jonkin verran, kenelle tämä kirja on tarkoitettu ja kenelle se varsinaisesti sopii. Ekaluokkalaiselle kirja voi olla hieman raskaslukuinen, vaikka sen lukisi vanhemman kanssa yhdessä esim. iltasatuna. Toisaalta kirja voisi olla erinomaista antia myös sille iltasatua lukevalle vanhemmalle. Hieman vanhempi lapsi voisi saada kirjan unelma- ja kateellisuus-osioista jo hieman enemmän irti, mutta ehkä sijoitusasiat ovat hänellekin vielä kaukainen ajatus. Nuorelle taas sopii kirjan toinen puoliska, jossa käsitellään lainaa, talouden turvaamista ja sijoittamista. Olen hyvilläni, miten rohkeasti lainasta ja koroista kirjassa puhutaan - suorastaan kaunistelemattoman karusti! Kirja tarjoaa varmsti aivan erilaisen näkökulman velkataakkaan kuin nuori ehkä omien vanhempiensa rahankäytöstä tai lainaa tarjoavista mainoksista saattaisi saada.

Odotin ehkä hieman spesifimmälle lukijakunnalle suunnattua ja informatiivisempaa kirjaa, mutta toimii tämä koko koululaisten ikähaitarille venytetty kirja näinkin. Joka tapauksessa toivon kirjalle menestystä, että se saavuttaisi yleisönsä ja pääsisi toteuttamaan arvokasta työtään raha-asioista valistajana. Julkaisu itsessään on laadukkaan oloinen, kovakantinen ja paksulehtinen. Vain yhdessä kohtaa teksti jää ikävästi aukeaman taitteeseen. En vielä itse lukenut kirjaa seitsemänvuotiaani kanssa, mutta taatusti säästän kirjan hänelle myöhemmin luettavaksi.


Kolme ja puoli ananasta
tärkeästä aiheesta, joka jätti janon lukea lisää

6 kommenttia :

 1. mie niin odotan kanssa tuota kirjaa vaikka lapset ole oikean ikäisiä vielä mutta tulevaisuudessa se odottaa^^

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen kirja. Toivottavasti löytyy mahdollisimman monen pukinkontista =)

  VastaaPoista
 3. Kiinnostava kirja! Noita ei tosiaan ole mitenkään liikaa.

  VastaaPoista
 4. Onpas mielenkiintoinen kirja! Itselläni ei ole lapsia, mutta työskentelen heidän parissaan. Tuo pitää ehdottomasti lukea ja miettiä, voisinko käyttää sitä työssä hyödyksi.

  VastaaPoista
 5. Suosittelisitko enää esim. 7. luokkalaiselle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat ja "jahtaa unelmiasi" asenne voi jäädä jo vähän lapsellisiksi, mutta velka-, laina-, ja sijoitusosio on kyllä nuorelle täyttä asiaa. Lisäkai kirjan lukaksee todella nopeasti läpi, joten ehkä kirjastosta voisi kirjan lainata? Kylkeen voi napata jonkun mahdollisimman simppelin sijoituskirjan jossa on ohjeet myös miten niitä pörssituotteita ostetaan.

   Poista