keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Neuvotteluja talokaupasta vaarin luona

Nyt on syysloma takanapäin ja vaarin luona käyty niin auttamassa, keskustelemassa taloasioista kuin muutenkin vain rentoutumassa. Maalla on niin ihanaa, etenkin rakkaassa mummolassa!

Keskustelut vaarin kanssa olivat hyvin antoisia. Vaari kertoi talonhoidosta ja antoi minulle jo nyt paljon ohjeita liittyen talon sähkö- ja vesijärjestelmiin. Sain myös kuulla, miten talo laitetaan talviteloille, jos siellä ei itse asu. Laskimme yhdessä talosta aiheutuvia kuluja, puhuimme tienhoitoyhdistyksen viimeaikaisista toimista ja koetimme myös arvottaa myytävää taloa maineen.

Laskelmasta tuli jotakuinkin tällainen: 

Talon uusi lisäosa: 15000€
Autotalli: 15000€
Piha ja sen rakennukset: 15000€
Pelto- ja metsämaa (vajaa 14 hehtaaria): 3000-4000€
Puita tullaan vielä hakkaamaan, mutta pystymetsää ja taimikkoakin jää vielä jonkin verran. Niiden arvoa emme laskeneet.

Irtaimiston vaari on halukas myymään talon mukana, jotta mummolla todella jäisi sellaiseksi, kuin se on ollutkin. Ja toki mummolassa kävijätkin tarvitsevat huonekaluja. Irtaimistolle emme laskeneet erillistä hintaa.

Ilman puita hinta asettuisi jonnekin 50000€:n tietämille. Koska vaarille jää taloon elinikäinen käyttöoikeus, voisi hinta ehkä olla hieman todellista arvoa alhaisempi. Ja vaarille tärkeintä on, ettei taloa myydä ulkopuoliselle vaan se pysyy suvussa. Talon alkuperäisen osan on vaarin isä poikineen rakentanut ja vaari on sitä paljon remotoinut, korottanut ja jatkanut lunastettuaan talon sisaruksiltaan.

Nyt talon ostosta kiinnostuneita on 3-4: minä, äiti ja kaksi veljeäni. Neljälle jaettuna ostohinta olisi vain 12500€ + 500€ varainsiirtovero per nuppi.

Talosta koituvia kustannuksia ovat mm:

 • Tiemaksu: 100€/vuosi
 • Kiinteistövero: 200-300€/vuosi
 • Vesimaksu:  Pieni perusmaksu per kuukausi + käyttö
 • Lämmitys: ilmalämpöpumppu on asuinkäytössä maksanut 50€/3kk. Talvisijoilla talossa pidetään vain pientä peruslämpöä (+10°C) yhdistelmällä ilmalämpöpumppu + vessan rättipatterit, etteivät putket jäädy. 
 • Talossa on myös varaava takka ja polttopuuta moneksi eliniäksi, joten paikanpäällä ollessa lämmitys on edullista
 • Palovakuutus

Summat tarkentuvat tietysti myöhemmin. Kauppoja ei nyt vielä lyöty lukkoon ja kaupanteko menee muutenkin ensivuoden puolelle, mutta pääsimme jo hieman vauhtiin syyslomaviikolla. Vaari omistaa/omisti traktorin ja kaivinkoneen. Puhuimme niiden kohtalosta ja aika varmaa on, ettei kellään meistä ole taitoa huoltaa tai edes käyttää noita laitteita asianmukaisesti. Veljeni tosin osaa ajaa tavallista traktoria. Niinpä vaari päätti myydä kaivinkoneen pois. Ostajia ei maaseudun tutuista ollut vaikea löytää. Vaari sai innokkaan ostajaehdokkaan jo samana iltana käymään ja seuraavana päivänä kaivinkone lähti uuteen kotiin.

Minä itse en kertakaikkiaan tiedä traktoreista tai traktorien hinnoista mitään, mutta 50 vuotta vanhasta, remonttia vaativasta koneesta, 5500€ kuulosti sopuhinnalta. Etenkin, kun vaari oli itse ostanut sen aikanaan 10000mk:lla. Uskoisin, että koneesta luopuminen oli vaarille haikeampi paikka kuin hän myönsikään, mutta otimme traktorista ja vaarista komeat yhteiskuvat ennen ostajan saapumista. Taloon jäi vielä toinen traktori, jolla mm. lumitöiden teko onnistuu mukavasti.

Näiden toimien lisäksi vaari aikoi ostaa itselleen siivousapua. Tämä oli mielestäni erinomainen ajatus.


16 kommenttia :

 1. Siinä vaikuttaisi vanhuksella asiat olevan oikein hyvällä mallillaan =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niinkin voisi sanoa :) Koko elämänsä ajan mummu ja vaari ovat lotonneet (joka viikko), mutta sitä kautta ei koskaan tullut pikavoittoa. Työllä ja säästäväisyydellä on kaikki saatu.

   Poista
 2. Nuo pelto- ja metsämaa, vaarisi tarkoitti varmaan 3000-4000 euroa per hehtaari? Se olisi lähempänä niiden todellista hintaa ja verotusarvoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytimme laskelmassa metsähallituksen arvioijan tänäsyksynä antamaa hintaa joka taisi olla vajaa 300€ euroa hehtaarilta. Siis pelkkä metsän pohja - puita ei ole arvioitu tässä. Peltomaa voi olla vähän arvokkaampaa (?), mutta sitä on koko alasta vain pieni siivu. Piha-alue tuossa onkin jo erikseen ja vähensin sen metsä-alasta noin suurinpiirtein.

   Poista
  2. Anteeksi, tarkoitin siis paikallisen metsänhoitoyhdistyksen arviota.

   Poista
  3. Kuka vastaa (ja maksaa) metsän uudistamisesta? Metsähän on metsälain mukaan uudistettava hakkuun jälkeen. Jos vaarisi hoitaa asian, tulee teille maksettavaksi metsäpohjan lisäksi myös taimikon arvo. Jos taas itse huolehditte, huomioikaa että maanmuokkaus+istutus/kylvö maksaa jotain 500-1000€/ha (kustannusten määrään vaikuttaa moni tekijä).

   Poista
  4. Hakkuu kohdistuu vapaana kasvaneeseen vanhaan peltoon jossa on kasvanut koivikko (polttopuuksi meni). Mesänhoitoyhdistys suositti puiden kaatoa/harvennusta ja tilkun jättämistä siihen tilaan kuin se on, eli kasvamaan taas hiljalleen uutta koivikkoa ilman istutuksia. Pieni palsta kyseessä.

   Poista
 3. maanmittauslaitos.fi/kauppahintatilastot

  VastaaPoista
 4. Tukikelpoisen, salaojitetun pellon hinta on jotain 2k-20k, seudusta riippuen.

  Jos pellot on tukikelpoisia, niin ne ilmeisesti on nyt vuokrattu pois? Kannattaa pitää huoli, että vuokrasopparin päätytttyä tukioikeudet palautuvat eikä jää vuokraajalle. Lisäksi velvoittakaa vuokraajaa hakemaan tukia vuosittain, jotta tukioikeudet säilyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peltoja ei ole tietääkseni viljelty vuosikymmeniin ja kooltaan ne ovat ehkä 1-2h. Vaari on pitänyt pajukot kurissa ja ojat avoinna. Vuokrausmahdollisuus on kiehtova.

   Poista
 5. Kustannuslistasta puuttuu metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksu. Täälläpäin 70,00€ vuodessa tuon kokoiselle tilalle. Jos siis meinaa mhy:n palveluita jatkossakin käyttää. Muistattehan varautua myös vuosittaiseen vero- ja alv-ilmoitusten tekoon, vaikkei metsistä tuloja olisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Omakotitalon ja metsän kanssa opin varmasti paljon uutta sen kuluista ja hoidosta! Tarkentelen näitä tietoja, kun asiat etenee. Toki hallintaoikeus ja sen mukana laskutkin tulevat minulle ajankohtaiseksi vasta sitten, kun vaaria ei enää ole.

   Poista
  2. Puuttuu myös n. 50 € nuohouksesta vuosittain. Samoin toinen viisikymppinen jätehuoltoon. Molemmat lakisääteisiä pakkoja, vaikka talo olisi vain kakkosasuntona.

   Poista
 6. Olen muiden kanssa samoilla linjoilla. Osalla 14 ha:sta kasvaa varmasti puita ja tuo metsäpohjan hinta on vain murto-osa metsän hinnasta. Jos ostatte koko metsän tuohon hintaan, on verottajalle varmasti jotain sanottavaa. Eikä kannata unohtaa mahdollisia muita tulevia perijöitä, jos meinaatte ostaa osan tulevasta perinnöstä pilkka hintaan, heilläkin voi olla jotain sanottavaa.
  Myös elinikäinen hallintaoikeus kannattaa miettiä tarkkaan, jos käykin niin, että vaarinne joutuu tilaan jossa vaaditaan edunvalvojaa pahimmassa tapauksessa jopa 20 vuodeksi, ei kukaan voi käytännössä tehdä mitään tilan kunnossa pitämiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaarin ollessa niin fyysisesti kuin henkisestikin läsnä tässä maailmassa, on hänellä oikeus tehdä omaisuudellaan niin kuin tahtoo. Perijöillä ei asiassa ole sananvaltaa vaikka sanottavaa varmasti löytyykin. Olen neuvotellut hinnasta vaarin kanssa, mutta yhtään hintaehdotusta en ole tehnyt vaan kaikki on ollut vaarin itse arvioimaa. Huomaattehan, että omaisuus on arvotettu jo aiemmin, mummun perunkirjassa. Perintöasiat eivät varsinaisesti minulle edes kuulu, sillä en itse peri vaarilta mitään ja vaikka asiasta saisi pitkän sekä kiinnostavan selonteon, en sen enempää halua muiden raha-asioita käsitellä tässä blogissa.

   Verottajaa en koe uhkana tai vihollisena. Jos verottajalla on kauppoihin jotakin sanottavaa niin sitten me toimimme verottajan ohjeiden mukaan. Ei siinä sen ihmeempää.

   Edunvalvoja-asioita täytyy tarkastella, jos sellainen tulee joskus ajankohtaiseksi. Eikö sama tilanne ole myös silloin, vaikka vaari talon omistaisikin? Saattaisimme pitää talon joka tapauksessa kunnossa, ihan omalla kustannuksellamme. Henkilökohtaisesti olisin ikionnellinen, jos vaari eläisi ikuisesti.

   Poista