keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Pieniä edistyksiä pörssiasioissa

Pörssisalkkuni kuulumiset eivät ole juuri olleet mielenkiintolistallani korkeimpana. Uskoakseni se on vain hyvä asia!

Kun sijoitin ensimmäiset roposeni osakkeisiin, innostuin joksikin aikaa seuraamaan pörssiasioita hyvin intensiivisesti. Tarkistin salkun tilanteen monta kertaa päivässä ja luin twitterin kautta paljon pörssiuutisia. Vaikka aktiivinen seuranta opetti minulle pörssistä ja kurssiliikahduksista aika paljon, koin sen kuitenkin hyvin väsyttävänä toimintana - ja ennenkaikkea turhana. Kursseja seuratessani mietin alituisesti, olisiko järkevää jo myydä tai ostaa. Loppujen lopuksi en kuitenkaan myynyt ja sitten olinkin aivan turhaan hermoillut kurssilaskujen kanssa. Kaiken hyvän lisäksi kurssit näyttivät aina palautuvan lyhyessä ajassa takaisin lähtöpisteeseensä!

Niinpä minä kyllästyin koko hommaan.

Käyn edelleen tarkistamassa Nordnetin markkinatilanteen noin kerran (arki)päivässä. Jos pörssissä näyttäisi olevan laskupäivä, en viitsi edes kirjautua sisään omaan salkkuuni. Jos pörssi on plussalla, katson salkkuni tilanteen. Näin vältän tehokkaasti kurssilaskusta aiheutuvan pahan mielen ja tankkaan vain nousuista johtuvaa positiivista fiilistä.

Nousuista ja laskuista en jaksa enää kantaa huolta. Vaikka pörssiromahdus tulisikin, en voisi mitenkään estää sitä etukäteen murehtimalla! Lyhyellä sijoitushistoriallani olen todennut vaihtelun olevan melko suurta viikottain, mutta lähes aina on ylös tultu pikkuromahduksen jälkeen. Ja melkein joka päivä salkkuni on tuottanut hieman paremmin, kuin OMX - myös laskupäivinä.

Lisäostoja en ole tehnyt sitten alkukesän, kun uudelleensijoitin viimeisetkin osingot. Mielenkiinnolla odotan tulevan kevään osinkouutisia.

Salkun lukuja lyhyesti: 

Arvo (16.10.2016): 8407€
Plussalla: 239€
Parhaiten on noussut: Viking line (+29,87%) ja Nixu (+21,68%)
Eniten miinuksella: Seadrill (-76,18%) ja HKScan (-29,28%)
Parhaiten ja huonoiten tuottaneita osakkeita on onneksi ja epäonneksi salkussani vain pienet siivut.

Omaa rahaa laitettu: 7598,06€
Tuotto omalle rahalle koko ajalta: 10,6%
Oman rahan lisäksi olen sijoittanut tietysti myös osingot ja pienen myyntivoiton. Niitä en laske "omaksi" rahaksi.


Nämä ovat lähinnä minua itseäni kiinnostavat luvut. Toki erilaisia lukuja voisi listailla sivutolkulla. Salkun yksivuotisraporttikin jäi tekemättä, enkä ole aivan varma enää jälkikäteen Nordnetin antamista luvuista. Tuottoja laskiessa tulos näyttää riippuvan aivan katselukulmasta...


8 kommenttia :

 1. Vai voisiko osaltaan vaikuttaa ettei ihan hetkeen ole tullut mitään kauheaa romahdusta =D Jos salkkusi olisi laskenut vaikka 30% niin todennäköisesti alkaisit seuraamaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sijoitushistoriani on niin lyhyt, etten vielä tiedä, mitä tekisin -30% romahduksen edessä. Varmaan itkisin :D Mutta nyt on ainakin hetkellinen rauha maassa (mielessä).

   Poista
 2. Mulla osakesalkun arvo 8815€ ja arvonnousua kivat 22% vain 13 kuukaudessa. Suurimpina nousijoina Konecranes +59% ja YIT +50%. Siinä on hyvät osakkeet, joilla on molemmilla hyvin nousuvaraa. Nordealla povattu KCR:lle jopa 50 euron mahdollista kurssia:-0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä ;) Ennen osinkokevättä lisäsijoituksia tuskin olen tekemässä. Tosin jos oikein sopiva romahdus tulisi... hmm... :)

   Poista
 3. Vaikka itse sijoitan indeksirahastoihin, olin ihan samanlainen alussa: kävin päivittäin katsomassa mikä on tilanne. Nyt tulee käytyä tarkastamassa salkku kerran, kaksi kuukaudessa ja jos jotakin tässä on oppinut, niin ainakin sen, että silloin, kun mennään miinukselle, silloin pitää ostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää kummasti mielenrauhaa, kun ei jännäile kursseja aamuin illoin :) Etenkin, kun ei kuitenkaan ole ostamassa nyt lisää.

   Poista
 4. Seuranta ainakin harvakseltaan kannattaa, jos taktiikkana on keskihinnan alentaminen. Osakkeille voi panna ehdollisen ostomäärääyksen tavoitekurssilla; rahastoissa pitää säätää manuaalisesti.
  Käytössäni on helpompi tapa eli säännölliset pienet lisäykset suoraan tililtä.

  Vaikka vaihtoehtoiskustannus ei kovin iso olekaan, lopetin rahojen makkuuttamisen esimerkiksi Seadrillin kaltaisessa syklisessä äljynporausfirmassa. Silkkaa kärsimättömyyttä tietysti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko noin kerran päivässä tarpeeksi usein? :) Koska lisäsijoituksia ei ennen osinkokevättä ole näkyvissä, olen pitänyt sinälläänkin ostopaikkojen kyttäämisen turhana. Salkussa käteistä on muistaakseni vain 21€.

   Bensan hinta on taas nousussa... Vielä jaksaa pitää!

   Poista