sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Ylimääräiset kulut nakertaa säästötiliä

Olin ennen tarkempi sen suhteen, ettei säästötililtä oteta rahaa käyttöön.

Kaikkein tiukimpina aikoina säästötililtä otettu raha oli vain lainaa itselleni ja se oli maksettava seuraavassa kuussa takaisin. Minulla oli summat jopa ylhäällä excelissä. Myöhemmin ote on hieman hellittänyt, kun pääsin silloiseen säästötavoitteeseeni ja ostin asuntoni. Koska uusi säästötavoitteeni velvoittaa minua taas tarkastelemaan tuloja ja menoja tarkemmin päätin tällä kertaa tutkia säästötililtä lähtevää maksuliikennettä. 

Voi kuulostaa hienolta säästää "800€ 1500€:n palkasta", mutta jos yllättävät menot syövät samalla säästötilin saldoa toisesta päästä, ei voida puhua kovin kurinalaisesta säästämisestä. Siksipä listasin menneeltä kolmelta kuukaudelta kaikki säästötililtä nostetut varat. Suluissa todellinen kustannus, jos olen saanut rahaa takaisinpäin.

Koulukuvat: 87€ (50€)
Näistä onneksi saan 37€ takaisin, kun kuvia tilanneet sukulaiset maksavat osuutensa. Tytön ekan luokan luokkakuva onnistui mielestäni erinomaisesti ja intouduin siksi tilaamaan muutaman hieman isommankin kuvan. Lisäksi tilasin isovanhemmille omat kappaleet joululahjaksi.

Nintendo 2DS käsikonsoli ja pokemon-peli 75€
Konsoli maksettu röyhkeästi puskurirahastosta? Hyi hyi... Mutta nopeat kaupat vaativat nopeita liikkeitä... Ja koska meillä on kolme aktiivista pelaajaa niin kaksi konsolia oli suorastaan pakkohankinta. Näiden parissa on iltaisin viihdytty tuntitolkulla. En osaa katua.JBL Charge2+ bluetooth kaiutin 50€ + 7€ bluetooth mokkula koneeseen
Tietokoneemme kaiuttimet tulivat tiensä päähän eikä koneesta saa ääniä ulos kuin kuulokkeilla. Kannettavan kaiuttimen ääniteho riittää mainiosti kotikäytössä ja se vie vain murto-osan siitä tilasta, mitä kaiuttimet ja vahvistin ovat vieneet. Lisäksi kaiutinta voi kuunnella aivan missä haluaa ja siihen saa kännykästä johdettua musiikkia parilla näpäytyksellä. Rakastan tuota vehjettä! Hinnat ovat oma osuuteni, eli puolet.

Kuntosali, 10 kerran kortti 45€ + arvokortin osto 5€
Kortista piti maksaa vain tämän ensimmäisen kerran ja myöhemmin siihen vain lataillaan arvoa tai kautta. Koko vuoden jäsenyyttä en halua, sillä realistisesti ottaen liikun kesäisin mieluummin ulkona kuin kuntosalilla.

Mielensäpahoittaja -näytelmäliput 153€ (38,25€)
Näistä takaisin sain 114,75€. Hinta käsittää neljä lippua, joista maksan tietenkin vain omani.

Lentoliput Lontooseen 104€
Ennakoivasta matkustussuunnitelmastani olenkin kirjoittanut blogissa jo aiemmin. Lähtö huhtikuussa 2017!

Nintendo New 3DS XL 240€
Tämän esittelinkin jo aiemmin blgissani.

Zalando 75€
Syksyksi paksumpi Superdry:n huppari ja t-paita. Muistan elävästi loppukesäisen nälkäni ostaa jokin hienompi merkkituote. 

Tulli 19€ (0€)
Käsikonsoli jonka tilasin jenkeistä juuttui tulliin. Myöhemmin palautin konsolin toimimattomana ja lähetin hakemuksen tullimaksun palauttamiseksi. Tullilla kesti tasan 40 päivää käsitellä hakemukseni ja palauttaa rahat tililleni. Pääasia, että raha kuitenkin palautui!

YHTEENSÄ: 689€

Sellainen vajaa kuukauden säästösummaa vastaava summa on näin ollen poistunut säästötililtä joko enemmän tai vähemmän äkillisiin menoihin. Hieman puolustan itseäni sillä, että esim. kalliimman käsikonsolin ostin lomarahoilla. Olisihan se nyt ikävää, jos ei lomarahapotilla mitään hauskempaa saisi ostaa...


5 kommenttia :

 1. Ei noista ostoksistasi mikään minun silmissäni ole "turha", koska pelaaminen on meilläkin perheen kanssa vietettyä aikaa, teatteri ruokkii psyykkistä puolta, kuntosali sekä psyykkistä että fyysistä jne. Joskus on pakko saada hemmotellakin itseään ja muita läheisiään. Ei kai kukaan kykene elämään niin, että ei ikinä ostaisi mitään ylimääräistä?

  Lontoo on muuten lempikaupunkejani ja nyt iski minullekin taas matka kuume :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti juuri näin. Askeettisesti päivät kaalikeittoa vedellen voisi maku säästö- ja sijoituspuuhista kadota äkkiä.

   Tiedossa on muuten lisää jännittäviä matkauutisia blogissani piakkoin!

   Poista
 2. Kannattaa hankkia pari ilmaisluottokorttia, esim Plussa Mastercard ja Norwegian Visa. Niille eri laskutuskauden päivämäärät ja käytä aina sitä korttia missä pisin maksuaika. Näin voi ostosrahalla hankkia korkotuloja 1,75% Bank Norwegianissa tai jos on enemmän peluri niin käymällä osakekauppaa. Typerää maksaa ostokset heti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, mutta näin en aio missään nimessä tehdä. :)
   Ostokseni maksan heti vastaisuudessakin.

   Poista
  2. Itse käytän hieman anonyymin esimerkin tapaista tyyliä. Maksan visalla yllättäviä hankintoja joita joutuu tekemään ja maksan heti seuraavassa kuussa takaisin. Ei tule mitään kuluja, eikä tarvitse säästötiliä käyttää. Tämä toimii myös itselleni hyvänä motivaattorina, jos maksan edellisen kuukauden kuluja visalta ja haluan lähes saman summan säästöön niin joutuu olemaan tarkempi rahan kanssa. Minulla on kaksi visaa, joista toinen on pelkästään sen vuoksi että sijoitusasuntojen kansa voi sattua ja tapahtua mitä vain.

   Poista