sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Smartum, summa summarum

Olen joskus avautunut Twitter-tililläni Smartum liikunta- ja kulttuuriseteleistä. Nyt avaudun hieman enemmän bloginkin puolella.

Työnantajani tarjomat edut ovat vähäiset, mutta yksi iloinen yllätys meille päätettiin pari vuotta sitten suoda: 50€:n edestä Smartum-seteleitä. Tai meidän tapauksessamme kyse ei ole seteleistä vaan arvosta, joka ladataan Visa-tyyppiselle kortille.

Toki hypimme työtovereiden kanssa ilosta, kun tämän kuulimme, vaikka summa onkin pienehkö ja sen takia työnantaja poisti joitakin aiemmin annettuja liikuntaetukksia. Hymymme alkoi hyytyä oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun kävi ilmi, ettei Smartum-arvolla oikein tee mitään. Tai ainakin sen käyttö on hyvin rajallista.

Smartum-kortti käy liikuntapalveluiden ja kulttuuritapahtumien lippujen ostoon niissä toimipisteissä, jotka ovat tehneet yhteistyösopimuksen Smartumin kanssa. Koska tämä yhteistö maksaa myös sille yhteistyötä tekevälle firmalle, kortti ei suinkaan ihan joka paikassa käy. Smartum-arvolla on myös se ikävä ominaisuus, että se on henkilökohtaista. Tämä johtaa mm. seuraavanlaisiin ongelmiin:

 • Smartum ei käy Lippu.fi:n kaltaisissa isoissa lipunvälitysverkkokaupoissa
 • Smartumilla et voi lunastaa netin kautta vain yhtä varatuista lipuista, joten se ei oikein käy maksuvälineenä missään nettipuolella. Harvoinpa sitä yksin tulee käytyä kulttuuritapahtumissa. 
 • Ärrältä Lippu.fi:n lippuja voi kyllä ostaa, mutta et voi maksaa Smartumilla vain omaa lippuasi etkä valita istumapaikkoja. Jos maksat kavereiden liput erikseen ja omasi Smartumilla, saattaa kone arpoa istumapaikkasi aivan eri paikasta. 
 • Ärrä ottaa 1€:n toimitusmaksun jokaisesta tulostetusta lipusta, kun netin kautta tilattuna kaikki liput saa sähköpostiin eurolla.
 • Liikuntapalveluiden lipunmyyntipisteitä onkin tarjolla jo huomattavasti enemmän, mutta liikuntapalveluissa koko vuodelle tarkoitettu 50€ on kyllä nopeasti käytetty. 

Smartum-saldoa on minulle kerääntynyt 100€:n edestä ja olen käyttänyt sitä lähinnä elokuvalippuihin. Finnkinolla lipun voi etukäteen varata ja lunastaa sitten tiskiltä ennen näytöstä. Finnkinolla toimii todella hyvin myös varattujen lippujen maksaminen eri maksuvälineillä. Jokainen paikan varannut voi maksaa oman lippunsa eri maksuvälineellä, vaikka varaus olisi yhteinen. Sarjalippuja Finnkino ei antanut Smartumilla ostaa, vaikka legenda kertookin, että jotkut ovat siinä onnistuneet. Eräässä pienemmässä elokuvateatterissa onnistuin tosin pokkana maksamaan myös äitini elokuvalipun Smartum-saldolla. 

Koska Smartum-saldoa on suhteellisen haastavaa käyttää, voi se mennä myös vanhaksi. Onneksi Smartum muistuttaa sähköpostilla vanhenevasta saldosta. Jotakin saldolla tehdäkseni, ostin itselleni 10-kerran salikortin kuntani yhteispalvelupisteestä. Eli kuukauden saleilut tuli kuitattua.

Nyt saldoa on jäljellä enää reilu 14€. Sillä pääsee vielä 1-2 kertaa leffaan, mutta toivottavasti saldoa tulee taas lisää vuodenvaihteessa. 

Smartum-setelit on olleet jo ihan hyvän aikaa olemassa, mutta palvelun kehitystyö on kyllä vielä pahasti kesken. Etenkin digitaaliseksi muuttuvassa maailmassa Smartum on jäänyt pahasti jälkeen. Muun muassa Smartumin mobiilisovellus on jotakin uskomattoman kivikautista ja on aivan käsittämätöntä, ettei arvoa voi käyttää suurimpien lipunvälittäjien verkkokaupoissa. 10 kommenttia :

 1. Itse sain työnantajaltani vuonna 2014 smartumin kulttuuri- ja liikuntaseteleitä ihan paperisena, ja niiden käyttäminen oli ihan mukavaa, kun voimassaoloaikakin oli 1,5 vuotta, ei suuria ongelmia siinä, mihin käyttää, kun kävi niin moneen. Käytin kaikki kulttuuriin, mm. leffaan ja bändikeikkaan.
  Sitten vuonna 2015 saimmekin pelkästään liikuntaseteleitä. Monille ne olisi todella kivoja ja helppoja, mutta itselleni ei, koska en tykkää harrastaa mitään maksullista liikuntaa, vaan liikunta-annokseni kerään pyöräilemällä, lenkkeilemällä ja kävelemällä. Keksin sitten käyttää setelit keilaamiseen, koska siinä voi kätevästi maksaa seteleillä koko radan, ei vain neljäsosaa huvista. Noh, kivaa on ystävien kanssa keilaillessa kyllä ollut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kortti käynee hyvin sellaisiin tapahtumiin, jossa liput lunastetaan tiskiltä. Netissä se on aika hyödytön. Itse tykkään varata ja ostaa liput aina etukäteen netistä niin silloin tällä kortilla ei tee oikein mitään. Tiskillä jokainen voi maksaa omat lippunsa, joten senkin takia korttia on helpompi käyttää, kun se on henkilökohtainen.

   Minuakin varmasti harmittaisi, jos tulisi vain pelkästään liikuntaseteleitä, vaikka kyllä niillekin käyttöä olisi salikortteja lunastaessa. On kuitenkin kiva, että saa päättää käyttääkö saldon kulttuuriin vai liikuntaan. Olkoonkin, että kulttuurin osto kortilla on hankalempaa.

   Poista
 2. Yksi hyvä ominaisuus tuossa arvolatauskortissa on. Nimittäin noissa vanhoissa lipuissa, joita itse tilasin töistä, on aina 4 euron arvo. Nyt kun maksoin erään treenikortin noilla lipukkeilla, jouduin antamaan 2 euron arvosta "hukkaan" noita seteleitä. Olin saanut virheellistä informaatiota treenipaikasta maksutavasta tässä tilanteessa, että ei tule tasasummaa, enkä ollut varautunut käteisellä. Meillä setelien arvosta työnantaja maksaa vain puolet.. Mutta on sekin jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, että kortilla saa maksettua juuri oikean summan ja loput sitten jää käyttämättä tai voi maksaa käteisellä.
   Aiemmassa työpaikassa meilläkin oli systeemi, että itse piti maksaa puolet setelien arvosta ja niitä taisi saada tyyliin 20€ -> 40€:n arvosta seteleitä.

   Poista
 3. Ehkä tuo kortti soveltuu paremmin liikuntaan? Voi maksaa vaikka uimahallissa, sulkapallossa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan varmasti sopii paremmin liikuntaan. Niissä kun liput ostetaan yleensä tiskiltä. Itse ainakin ostan kaikkiin kulttuuritapahtumiin liput etukäteen netistä ja silloin kortti ei meinaa käydä oikein missään.

   Poista
 4. Hyödyllisiä vehkeitä. Edellinen työnantajani tarjosi nimenomaan Smartum-kortin, nykyinen setelimuotoisen edun. Olen itse käyttänyt niitä kattamaan uimahallimenoja, jossa ne ovat toimineet loistavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiskillä toimivat hyvin. :)
   Ennen, kun noita seteleitä jaettiin niin niitä oli paljon helpompi käyttää myös kavereiden lippujen ostoon. Vaikkei saisi! :D

   Poista
 5. Meillä on SporttiPassin tyylinen etu 100€ vuodessa joka on käytettävissä kulttuuri- ja liikuntapalveluihin. Kulttuuria en juurikaan harrasta ja hierojille, yms. tuo ei kelpaa joten kohteeksi valikoituu käytännössä salimaksut. Kahden kuukauden maksut tuolla saa maksettua eli on se tyhjää parempi, mutta 8h päivittäisestä istumatyöstä palautumiseen työnantajalta voisi olettaa enemmänkin, esimerkiksi jotain joka kävisi juuri tuonne hieronta- tai nivelhuolto- tai fysioterapiapalvelujen puolelle...

  VastaaPoista
 6. Meilläkin on tuo sporttipassi ja olen kyllä ihan tyytyväinen, vaikkakin laiska käyttäjä, loppuvuodesta käynkin sitten keilaamassa ihan käsi jumissa :)

  VastaaPoista