sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Joulualet: harmittaako?

Joulua olisi taloudellisesti kaikkein järkevintä viettää vasta joulun jälkeen.

Niinpä niin. Kinkut -50%, joulukoristeet -70%, leffat -40% ja laaja valikoima leluja -30-50%. Kiitosta vaan Prisma ja Cittari. Kuulostaako tutulta? Harmittaako? Juurihan sitä tuli ostettua kuudella sadalla näitä samoja tuotteita, mitkä nyt ovat puoli-ilmaisia.

Ei hätää!

Nyt tarvitaan vain hieman terävyyttä ja suklaakohmelosta selkiämistä. Hyvällä tuurilla rahaa voi nyt sekä saada takaisin, että säästää. Listaan tähän muutamia niksejä, joilla poistat kärjen suurimmalta ale-harmistukselta.

Tapaus Adlibris

Tiedättehän ne pitkät sopimusehdot, jotka joudutte usein hyväksymään, kun kirjaudutte jonnekin palveluun asiakkaaksi? Ne kannattaa välillä jopa ihan silmäillä läpi. Itselleni se toi tänään 33€ joulurahanpalautusta.

Olin tilannut hieman liian myöhään ennen joulua Adlibriksen verkkokaupasta omalle ja kummitytölle satukirjoja ja yhden värityskirjan. Värityskirja oli ainoa, joka pääsi heti lähtemään matkaan ja ehti jouluksi. Kirjat saapuivat perille vasta tapaninpäivän jälkeen. Aluksi ajattelin antaa molemmat kirjat tytölleni syntymäpäivälahjaksi. Eilen maksoin kuuliaisesti Klarnan laskun kirjoista (40€). No, tänään sitten "satuin" löytämään itseni Prisman alemyynneistä. Ja mikäs siellä sitten olikaan, kuin juuri tytölleni alunperin tilattu kirja -70% alessa! Nappasin kirjan kainalooni ja aloin äkkiä selailla Adlibriksen palautusehtoja kännykästä. Siellähän se oli: Ilmaiset palautukset!

Koska olin samana päivänä vasta hakenut koko kirjapaketin postista, päätin palauttaa sen avaamattomana. Kirjojen hinta hyvitetään aikanaan tililleni ja minulle jää Prismasta ostettu synttärilahjakirja (7€)!

Hinnantarkistus, price checking

Rakastan lueskella netistä Not Always Right-sivustoa, joka kokoaa kammottavia asiakastapahtumia ympäri maailmaa asiakapalvelijoiden kertomana. Tätä kautta on tullut tutuksi termi "price check". Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos juuri ostettu tuote tulee parin viikon sisällä alennukseen, voi asiakas saada alkuperäisen hinnan ja alennushinnan välisen erotuksen takaisin näyttämällä ostokuittia liikkeessä. En ole aivan varma, onko tällainen käytäntö tullut vielä käytäntöön Suomessa, mutta liikkeistä kannattaisi ehkä asiaa kysellä.

On muutenkin ensiarvoisen tärkeää olla perehtynyt käyttämiesi palveluiden palautusoikeuksiin. Jos kauppa tarjoaa 14-30 päivän vaihto- tai palautusoikeuden, voi täysihintaisen ja käyttämättömän tuotteen palauttaa ja ostaa uuden alesta. Suurimmilla kaupoilla ehdot voivat olla tätäkin paremmat. Esim. Gigantti ottaa vastaan myös käytetyt tuotteet ilman sen kummempia lisäkysymyksiä, mutta rahan sijaan palautussumman saa hyvityksenä toisesta tuotteesta.

Luottokorttien ostoturva

Mm. Tuohi-luottokortissa tulee mukana yllä esitetyn kaltainen hintaturvavakuutus. Tietyin ehdoin liian kalliilla ostetusta tuotteesta saa luottokunnalta hyvitystä, kun tuotteen osoittaa olevan alennuksessa myöhemmin. Tämä tietenkin edellyttää, että tuote on ostettu ko. luottokortilla ja hakemus pitää erikseen tehdä luottokunnan sivuilta.

Edut ovat tietenkin luottokorttikohtaisia, joten myös sen oman luottokortin käyttöehdot kannattaa tavata huolella! Mieheni luottokortilla ostetuissa tuotteissa on esimerkiksi puolen vuoden suoja tuotteen rikkoutumisen osalta. Omavastuu on 40€, mutta kierrätimme tytön puhelinhankinnan tästä syystä luottokortin kautta. Puolivuotta rikkoutusmissuojaa voi osoittautua hyvinkin tarpeelliseksi, kun kyse on ensimmäisestä älypuhelimesta ja 7-vuotiaasta.

Tuotteiden palautus

Maksuton palautus ei ole itseisarvo enää edes etämyynnissä, jos tuotteessa itsessään ei ole vikaa. Laki muuttui jokin aika sitten niin, että ostaja voi joutua itse maksamaan tuotteen palautuskulut. Mielestäni tämä on aivan aiheellinen uudistus, sillä selvää oli, että ihmiset hyväksikäyttivät ilmaista palautusoikeutta. Suuret liikkeet tarjoavat silti edelleen niin ilmaisia toimituksia kuin palautuksiakin!

Tapaninpäivänä shoppailin Pelaajashopissa ja tilasin itselleni Anime-lehden kylkiäisenä kaksi tuoretta Pokemon-peliä. Harmillisesti muistin tilausta tehdessäni väärin, mikä peli minulta vielä puuttuu ja tilasin vahingossa toisen samanlaisen. Asiakaspalvelu oli ilmeisesti vielä joululomalla, sillä en saanut heihin yhteyttä ennen, kuin loppuviikosta Facebookin kautta. Pelit itsessään tulivat perille jo parin päivän päästä tilauksesta, joten vahinko oli jo tapahtunut, mutta palauttamalla (omakustanteisesti) väärän pelin, saan postitse oikean kappaleen tilalle. Palautuksen hinnaksi tuli 1,60€, joten melko edullisesti pääsin omasta erehdyksestäni :)

Joulunjälkeiset rahansäästövinkit lyhyesti: 

 • Tarkista jo ennen tuotteiden tilausta/ostoa palautusehdot 
 • Käytä luottokorttia, jossa on hyvä ostoturva
 • Säilytä kuitti ja varmista ennen tuotteiden aukirepimistä, onko tuote oikea
 • Pidä silmällä tarjouksia oston jälkeen
 • Ota tarvittaessa rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluun!

ILOISTA UUTTA VUOTTA, RAKKAAT LUKIJANI!
T. Ananas

Hyvää joulua minulle! Itse itselle ostetut joululahjat: 206€

7 kommenttia :

 1. Ostin syksyllä xxl:n -20% alesta sadeasun pyöräilyyn, hinta noin 89€. Meni viikko ja sama sadeasu tuli -50% alennukseen. Onneksi tällä välin ei satanut ja kävin palauttamassa aiemmin ostamani sadeasun ja ostin uuden tilalle vielä halvemmalla hinnalla. Säästöä noin 30€.

  Toki jos olisi satanut viikon aikana, olisi sadeasun joutunut käyttöön ja minun olisi pitänyt niellä "häviöni". Hyvin kävi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisi todella järkevä kuluttaja, ei käyttäisi mitään ostamaansa tuotetta palautusoikeuden aikana (yleensä 14-30pv). :D Toki tässäkin olisi helpottanut, jos Suomessa olisi tuo hinnantarkistussysteemi niin tuotetta voisi huoletta käyttää ja kuittia vastaan saisi erotuksen kaupasta niin kuin Amerikassa saa.

   Poista
 2. Hyviä pointteja! Muutaman kerran olen itsekin toiminut samoin, eli löytänyt haluamani ja aikaisemmin ostamani tuotteen edullisemmin ja sitten kiikuttanut kalliimman kiltisti kuitin kera takaisin kauppaan.

  VastaaPoista
 3. Uutta talvitakkia kuulemma tarviin niin tänään haettiin -50% aika hyvän näkönen villakankaasta tehty :)

  VastaaPoista
 4. Hyvä pointti, jos malttaa nähdä sen palauttamisen vaivan! Mutta raha on aina rahaa!

  VastaaPoista
 5. Tuohan on ihan järkevää puuhaa ja tuntipalkoille pääsee =)

  VastaaPoista
 6. mina kerkisin hakea muksujen pyjamat -30% alesta jo reilusti viikkoa ennen joulua ja leegopaketi -40% joulun aatonaattona... nyt sitten shoppaillaan ensi kauden joululahjat -70% ja saattaapa niistä joku osua ensi vuonna joulupuukeräyspakettiin. jos omat tai kummilapset ovat kasvaneet yli. samoin "kaverisynttäripaketteja" joita synttärikutsuja tulee joskus "huomenna pitäisi mennä"- aikataululla, on hyvä haalia varastoon. siihen ei toki kausilelut käy, mutta monta muuta lajia on ihan osuvaa.

  VastaaPoista