Toisin sanoen verokortti tipahti postiluukusta ja minun on kyllä sanottava, etteivät verottajan kiemurat ole edelleenkään kovin selviä itselle. Ennenkaikkea jatkuva muutostilanne omassa taloudessa aiheuttaa päänvaivaa:
- Viime vuonna palkkani sekä nousi erilaisten lisien myötä että laski lyhennetyn työpäivän takia. En vielä tiedä, saanko henkilökohtaisen osaamisen lisää enää tänä vuonna.
- Palkkatulon lisäksi saan vuokratuloa, jota verottaja ei ole edelleenkään noteerannut sen ihmeemmin. Olisi päätettävä, haluanko sisällyttää vuokratulon veroprosenttiin, vai jätänkö sisällyttämättä, jolloin vero napsahtanee kerralla maksettavaksi. Koska vero laahaa aina vuoden verran jäljessä, koen vahvasti, ettei minulla ole tarpeeksi kokemusta päättää asiasta. Oletettavaa on, että viime vuoden vuokratuloverot tippuvat jossakin vaiheessa tätä vuotta maksuun, mutta tapahtuuko se heti keväästä vai vasta loppuvuodesta, on minulle täysi mysteeri.
- Vähennyspuolelta taas löytyy työmatkakulut ja lainojen korot, jotka verottaja oli osannut laskea verokorttiin jo valmiiksi. Matkakuluja en kuitenkaan haluaisi ottaa laskelmassa huomioon, sillä monena vuonna työmatkojen vähennys on paikannut muuten rapsahtavia mätkyjä.
- Näiden lisäksi olisi itse laskettava vuokraustoiminnasta johtuvat, vähennyskelpoiset kulut, jotka nekin tulevat muuttumaan jonkin verran kevään aikana.
Verottajan valmiiksi laskema veroprosentti oli tälle vuodelle 8,5%. Viime vuonna prosenttini on ollut 10-10,3%. Koska aloin tehdä lyhennettyä työviikkoa vasta loppuvuodesta 2016, en ole yhtään varma, johtuuko muutos veroprosentissa työajasta vai jostakin verouudistuksesta. Muistelen, että palkkatyön verotuksen ainakin piti hieman keventyä. Myös työtovereilla prosentti oli keventynyt reilulla kädellä, joten voisin ehkä olettaa, ettei tässä ole vielä huomioitu lyhentynyttä työpäivääni ainakaan koko vuoden osalta?
En haluaisi liikaakaan veroja maksella nyt, kun palkka on muutenkin pieni. Kovasti houkuttaisi jättää veroprosentti niin pieneksi, kuin mahdollista ja säästää vuokratulojen vero-osuus kerralla maksettavaksi. Säästöajan raha voisi olla vaikkapa Norjassa kasvamassa korkoa.
Koetan tällä viikolla tilata uuden verokortin veroviraston sivujen kautta, mutta jos sekin osoittautuu liian hankalaksi, taidan vain soittaa ja pyytää virkailijaa laskemaan prosentin minulle oikein.
Kommentteja ja neuvoja otetaan mielellään vastaan.
Veroilmoitus tulee taas maaliskuussa, sitten selität sinne kaikki ja tuo vuokratulo maksetaan sitten aikanaan jäännösveroissa marraskuussa. Varmaa kantsii nyt ottaa irti kaikki rahat mitä saa, kyllä ne sitten kerkiää maksamaan aina seuraavana vuonna =D
VastaaPoistaNäin mietinkin :) Tosin, jos veroprosentissa ei ole huomioitu sitä, että teen koko vuoden 82% työaikaa niin ehkä sitä voisi laskea vielä entisestään. Kyllä kelpaisi.
PoistaMutta tarkista nyt tämäkin asia varmuuden vuoksi =) http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701042200049291_uu.shtml
PoistaKiitos vinkkilinkistä! Täytyy tarkistaa tulopuoli vielä, vähennykset jo tarkistinkin, että ovat oikein. Linkin takaa löytyi toinenkin hyödyllinen tieto:
Poista"Palkansaajien verotus kevenee tänä vuonna 1-1,5 prosenttia kautta linjan."
Huom! Prosenttia ei prosenttiyksikköä! Ja muistutan huomioimaan tyelin ja työttömyysvakuutusmaksun nousun. Kumpikaan ei luonnollisestikaan näy veroprosentissa, mutta pienentävät melkoisesti käteenjäävää osuutta palkasta.
PoistaItselläni oli laskenut 1,5 prosenttiyksikköä from 23% to 21,5%. Ihmettelin aluksi asiaa, että olenko saanut väärin lasketun, mutta tuon lukemisen jälkeen aattelin että ok. Ehkei asia taida ihan näin ollakkaan, pitääpi tutkia asiaa lisää.
PoistaJoo kyllä kelpaisi tollanen veroprosentti mulle myös ja tuota vielä haaveilet pudottavasi pienemmäksi!
VastaaPoistaKun on pikkiriikkinen palkka ja paljon vähennyksiä niin prosenttikin on sen mukainen :) palkka taitaa tällä hetkellä olla hieman yli puolet kokonaistuloistani kuukaudessa.
PoistaTämä veroprosentti on melko erikoinen asia. Itsellä on 24%, kilometrivähennysten takia, ilman olisi 26-27%. Jotenkin absurdia näin normaalituloisena, että joutuu maksaa pienistä pääomatuloista kovempaa veroa kun ansiotuloista.
VastaaPoistaNo sepä johtuu siitä kateellisten kitinästä, jotka ei osaa säästää tai sijoittaa muuhun kuin keppanaan.
PoistaTilasin verohallinnon sivuilta uuden verokortin. Uusi veroprosentti on 13% sisältäen kaikki keksimäni vähennykset, samoin kuin tulot vuokraustoiminnasta, osingoista yms. Myöhemmin sitten näkee, laskinko kaiken oikein. Mätkyistä en kuitenkaan kanna huolta, sillä moni sanoo niiden ottamisen olevan järkevämpää, kuin ilmaisen lainan anto valtiolle palautusten muodossa. :)
VastaaPoistaJuuri noin. Pörssiin vaan valtion rahat tuottamaan tai jos ei uskalla ottaa näkemystä niin Bank Norwegiaaniin.
PoistaJa voihan sitä sitten joskus kesällä/syksyllä tehdä tarkistuslaskennan, että miltä tilanne vaikuttaa ja tarvittaessa napata uusi verokortti uusilla prosenteilla.
VastaaPoistaTämän olen itse tehnyt monena vuonna.
Poistaolen ymmärtänyt, että sinulla on ollut sijoitusasunto vuoden. Ensi vuonna muistavat kyllä lähettää ennakkoperintälaskun, näin kävin minulle parin vuoden jälkeen
VastaaPoistaVuoden ja yhden kuukauden. Eli marras-joulukuussa 2015 ostin ja laitoin heti vuokralle :) Siksi ei verottaja oikein ollut kartalla vielä viime vuonna, että vuokratuloa on tulossa enemmänkin. Tämän vuoden verot maksan verokortin yhteydessä. Mieluiten maksaisin verot mätkyinä jälkikäteen. Kaikkein vähiten etukäteen.
Poista