keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Työvälineenä Omena

Viikon verran minua on kuumotellut uuden puhelimen oston. Tarvitsen lähitulevaisuudessa uutta puhelinta vahvasti jo töidenikin takia ja vanha puhelimeni alkaa olla liian hidas työkäyttöön.

Sinällään vanha iPhone 4S:ni on vielä neljän ja puolenvuoden iässäkin aivan erinomaisessa vedossa. Näyttö on kirkas ja päivityksiäkin on vielä tullut. Viimeisin järjestelmäpäivitys tosin oli puhelimelleni liikaa eikä se ole ollut enää entisellään. Muisti nyt vain on kertakaikkiaan loppunut kesken, kun sovellusten avaaminen kestää ja kestää. Vielä puhelimelle olisi ehkä voinut koettaa antaa tekohengitystä, mutta yritystoiminnan alettua tarvitsen "kentälle" varmasti toimivan vehkeen. Siispä suuntasin katseeni kohti uudempia malleja. 

Applen älylaitteisiin olen ollut tavattoman tyytyväinen, enkä niistä aio enää vaihtaa pois. Tämä tietenkin säästi minut koko siltä vetelältä suolta, josta Android-puhelimet löytyvät. iPhonelta halusin hieman isompaa näyttöä, kuin aiemmin, joten 5S ja SE rajautuivat pois laskuista. Minulle riittäisi kuitenkin tavallinen malli plussan sijaan, joten käytännössä arvoin hyvin pitkään 6S:n ja 7:n välillä. Olisinkin jo päätynyt ihanan kalankuvaisiin 6S:iin, mutta mieheni mielestä vain uusin malli on järkevintä ostaa. Näin puhelimen saisi pitkäikäisimmillään. Lisäksi 7:n kamera olisi taas astetta parempi, jolloin siitä olisi hyötyä blogikuvien näpsimisessä. 

Mallin valittuani mietin muistitilan suuruutta ja väriä. Toivomani musta etupaneeli rajasi vaihtoehdot taas kahteen: 32Gt:n mattamusta tai 128Gt:n Jet Black. Tällä kertaa päädyin halvempaan vaihtoehdtoon ja kotiin Elisa-kaupasta lähti iPhone 7 32Gt:n mattamusta puhelin ja Prismasta kipaisin siihen vielä yönsinisen nahkakuoren. Koska aiempi puhelimeni oli 16Gt, uskoisin pärjääväni tällä ihan hyvin ja vaikken saanut superkiiltävää Jet black-mallia niin kuoren alle se kiiltopinta muutenkin jää. Mattamusta on yhtä lailla kiiltävä edestä.Ja siinä se nyt sitten on! Ihanainen, uusi ja hui miten ohut puhelimeni. Koska iPhone 4S toimii kotona aivan niin kuin ennenkin, vaikkei siinä SIM-korttia enää olekaan, on puhelinten vertailu ollut helppoa. Tässä muutamia huomioitani:

 • 4S sopii paremmin käteen ja siitä saa huomattavasti tukevamman otteen kulmikkuutensa ansiosta. Vaikka 7 ei ole edes plus-kokoa, on se valtavan iso ja vaatii silloin tällöin kahden käden yhteistyötä.
 • Käyttäjörjestelmiltään puhelimet eivät juuri eroa. Saman kokemuksen saa niin IOS 9:llä kuin 10:lläkin. Synkoronoin asetukset puhelinten välillä, joten uusi puhelimeni on lähes identtinen kopio vanhasta.
 • Applen oma nahkakuori naarmuuntuu aika helposti, mutta se myös parantaa itse omat naarmunsa - nahkapinta tuntuu todella hyvältä kädessä
 • iPhone 7:ssa ei ole perinteistä kuulokeliitäntää, mutta sen mukana tulee välikappale tavallisille kuulokkeille ja tietenkin myös latausporttiin sopivat nappikuulokkeet.
 • 4S:n käyttöhinnaksi jäi n. 108€/vuosi tai 9€/kk. Saa nähdä, yltääkö 7 samaan. Tämä tarkoittaisi 6,5 vuoden käyttöikää.
 • Yllätyin, miten mukavasti 4S:ää voi vielä käyttää ilman SIM-korttiakin. Sille voisi ihan hyvin keksiä jonkin uuden tehtävän kotona. Palauttamalla tehdasasetukset ja tyhjentämällä puhelimen muistin se kävisi kyllä kevyempään käyttöön ihan puhelimenakin. Myydä en sitä kuitenkaan halua.
 • Mutta kyllä tämä uusi puhelin on nopea. Ei kestä minuuttia sovelluksen avaaminen tai nettisivun lataaminen. Sovellusten välilläkin pääsee liikkumaan niiden kaatumatta.
 • Olisin kovasti halunnut 6S puhelimen sen ihanien kalataustakuvien takia, mutta samat live-taustat löytyivät myös 7:n muistista! (Tämä oli varmasti se tärkein asia ;)
iPhone 4S 16Gt maksoi aikanaan 480€
iPhone 7 32Gt maksoi nyt: 699€
Nahkakuoret maksoivat 54,90€

Koska puhelin tulee työkäyttöön aion vähentää sen verotuksessa. ALV osuudet 145,92€ vähennän myyntieni ALV:eista ja hankintahinnan työtulojeni verotuksessa. Puhelimelle kuorineen jää hintaa itse maksettavaksi näin ollen 468€. Toki työtuloja ja kerättyjä alvejakin pitää olla niin paljon, että on mistä vähentää.

Seuraavaksi vuorossa on iPad 3:seni päivitys laitteeseen, jonka näyttölasi ei ole kahdesta kohdin halki.

19 kommenttia :

 1. Kyllä tulee merkkiuskollisuus kalliiksi. Yhtä hyvän android laitteen saisi puoleen hintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalliiksi kyllä tulee, kun tykästyy iPhoneen :) Halvemmalla olisi tosin päässyt, jos olisi tyytynyt pienempään näyttöön. Androidista en ole koskaan oppinut pitämään.

   Poista
 2. Huh teitä puhelin maakareita. En ikinä aio laittaa noin paljon rahaa johonkin luuriin =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisinkin listata joku päivä kaikki hyötytoiminnot, jotka itsellä on älyluurissa käytössä. Puheluiden ja tekstareiden lisäksi :) Käytännössähän tuo on tietokone.

   Poista
  2. Samaa mieltä: ei tuo ole puhelin. :) Mutta hieno on!!

   Poista
 3. Onneksi puhelimesta ei tarvitse itse maksaa mitään.

  Hetken jouduin androidin räppänää käyttämään ja kyllähän siihen pää hajosi samantien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhelinetu olisi ihana, tosin oman firman kautta saa hieman etua verovähennyksinä :)

   Poista
 4. Apple-uskovaisia ei voi kuin ihmetellä. Ja ei, ei ole androidia vaan Sailfish itsellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen ihmetellyt, kun järkiään Applen käyttäjät ovat laitteisiinsa tyytyväisiä. Hyvin harvoin kuulee kenenkään vaihtaneen enää muuhun merkkiin, saati olleensa tyytyväinen vaihtoon.
   Itseä kyllä kiinnostaisi kokeilla muitakin käyttöjärjestelmiä, mutta valikoima on kyllä yksipuolinen. Varsinkin jos haluaa vielä saada sovelluksiakin ladattua.

   Poista
  2. Kyllä siinä vain jotain on. Itselläni on ollut Androideja useampia aiemmin sekä Windows käyttöjärjestelmä tietokoneessa. Ensin vaihdoin puhelimen Iphoneen (6 plus) ja myöhemmin ostin uuden läppärin niin valitsin siinäkin Macbooka Airin. Ja en vaihtaisi enää pois näistä :)

   Poista
 5. En itse koskaan maksaisi tuollaista hintaa puhelimesta, enkä kyllä halunnut sellaista työpuhelimeksikaan.

  Androidilla on paljon erimerkkiä,hintaisia ja laatuisia puhelimia, joista varmasti löytyisi jokaiden käyttöön sopiva.

  Nyt kun olet merkkiuskollinen, niin haluaisin hyvät perustelut miksi iphone? Ei tarvitse verrata sitä mihinkään, jos muista ei ole kunnollista kokemusta, mutta haluaisin vain tietää syyt, miksi ensinnäkin ostaa iphone ja noin kallis?

  Olen asiaa kysynyt useammaltakin henkilöltä, mutta en ole vielä koskaan saanut mitään perusteluita asialle.

  Yhden huomion olen tehnyt. Hyvin monella iphonen omistajalla näytön lasi on rikki ja kovin moni sanoo, että ei ole varaa korjauttaa sitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo vastaus: hyvä käyttäjäkokemus. Kun on kyse laitteesta jota monet käyttää nykyaikana kaikkein eniten arkielämässään niin sen on oltava käyttöominaisuuksiltaan toimiva. Tabletit syrjäytti pöytäkoneet ja pian jopa kannettavat arkikäytössä. Isompi puhelin on jo pienen tabletin veroinen. Kyse ei ole edes pelkästä puhelimesta vaan retrotermillä "kämmentietokoneesta".
   Kun on huoletta käyttänyt iphonea sen 4,5 vuotta ja nauttinut joka hetkestä, ei tarvitse olla mikään fanboy kun haluaa seuraavankin laitteensa olevan yhtä toimiva. Hintahan olisi ollut esim. SE:ssä sama kuin vanhalla puhelimellani ja tytölle ostin 5S:n alle 300€:lla, mutta halusin isomman näytön ja pidemmän käyttöiän ja se toi hintaan lisänsä.
   Vastasiko tämä yhtään? Saa kysyä lisääkin tai purkaa omia ajatuksia jos haluaa :) Applen vastustajana aihe taitaa herättää sinussa enemmän tunteita kuin minussa uuden puhelimen ostajana. Olen kuullut tästä biiffailusta kyllä.

   Poista
  2. Jotkut ei uskalla kokeilla muuta, ettei vaan löydy parempaa :D Tykkäähän monet myös Windowsista, kun ei ole muusta tietoa.

   Poista
  3. Kaiken uuden kokeilussa on se sama kynnys: aluksi on vaikeaa ja uusia asioita pitäisi jaksaa opetella/harjoitella. Helppo jämähtää. Itse olen tietokoneella aivan Windows-ihmisiä, mutta asiakkaan myötä jouduin/pääsin kokeilemaan mäkki-konetta ja nyt houkuttelisi kovasti ostaa itsellekin kokeiluun. Tosin kokeilumielessä turhan tyyris ostos :D
   Ubuntuun en ole päässyt sisälle, vaikka miten olen koettanut töissä (työkaveri altistaa säännöllisesti).

   Poista
  4. Kokeilepa pöytäkoneessa Linux Mintiä. Se on aivan windowsmainen ja sillä saa vanhan hitaankin läppärin nopeammaksi. http://linuxmint-fi.info/linux-mint-suomi/

   Mitä puhelimiin ja tabletteihin tulee, niin Applen tuotteet ovat todellakin ylihintaisia 2-3x kalliimpia kuin vastaavilla ominaisuuksilla olevat.

   Itsellä on vielä käytössä vanha Symbian ja harvinaisempi kotimaiseen Sailfish-käyttöjärjestelmään perustuva Jolla. Molemmissa tietoturva on paremmalla tasolla kuin ios/android ja taatusti vuosikulu halvempi kuin ompulla. Kohta käyttistä saa myös laadukkaisiin Sonyn puhelimiin, suosittelen!

   Ainakin ennen ompun ios oli huono: ei moniajoa, huono webbiselain jonka takia joka helvetin yksinkertaiseenkin juttuun piti olla appsi. Kerran jouduin palauttamaan asetukset tuttavan ipadiin ja siinä oli joku helkutin icloud-tili, josta omistaja enkä minä ollut tietoinen. Monen tunnin juttu ja piti soitella applen tukeen.

   Joten suosittelen Sonya.
   https://developer.sonymobile.com/open-devices/list-of-devices-and-resources/
   https://www.engadget.com/2017/02/27/jolla-sailfish-sony-xperia-phones/

   Poista
 6. Oikeastaan se ei ole se laite, jota en ymmärrä, vaan ennemmin se hinta. Miksi laitteesta, joka on hyvin samanlainen/vastaava kuin muut samantasoiset laitteet, pyydetään hintaa noin 300-600 € enemmän kuin niistä muista?
  Se on siis tämä asia, mikä minua mietityttää. Jokainen saa toki rahalla tehdä mitä vaan, niinhän minäkin teen :D

  Haluaisin siis syitä/perusteluita sille, miksi ostaa näin kallis puhelin.

  Oletko vertaillut androidia ja iphonea? Puhelimet ovat nykyään hyvin samanlaisia käyttötyypiltään. Toisessa vain on enemmän mahdollisuuksia tehdä asioita itse (mm. erillinen muistikortti), yhteensopivat ohjelmat ja latausjohdot yms.

  En ole merkkiuskollinen. Olen kännyköiden aikana omistanut (tai käyttänyt paljon) mm. ericssonin, useita nokialaisia, lumian ja android-puhelimista ZTE bladen, samsungin, huawein, Motorolan ja nyt käytössä toinen Honor. Olen myös kokeillut iphonea, mutta se hinta on ollut täydellinen este edes sen harkinnalle.

  Useammalle puhelimelle vaihdon syy ei ole se, että se olisi hajonnut. Edelliset kolme puhelintani myin/annoin mm. isälleni, mummilleni ja veljeni lapselle. Kaikki ottivat ensimmäisen älypuhelin silloin käyttöön, eivätkä halunneet hankkia kallista/uutta. Ja sain itse hyvän syyn hankkia uuden. Nyt käyttämäni puhelin on Honor 7 lite ja hintaa 129€ silloisessa tarjouksessa paljon viime vuoden puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en kyllä ymmärrä hintakysymystä.
   Minun älypuhelinhistoriani koostuu iPhone 4S:stä ja sitä olen käyttänyt täysin tyytyväisenä koko tämän ajan. Ostaessani sen se oli edellisvuoden malli ja vieläkin se on täysin ehjä - ainoastaan päivityshistoriansa päässä (tästä seurauksena myös hidastuminen). Hinta siis 480€. Mielenkiinnosta kysyn kuinka paljon sinun älypuhelimesi ovat yhdessä kustantaneet? Olet joutunut/halunnut jatkuvasti vaihtaa puhelinta uuteen - etkö ole yhteenkään tykästynyt niin, että olisit halunnut pitää sen? Viimeisimmässä mallissa pysyminen on varmasti kallista.

   Itse ostan mieluummin puhelimen, joka pysyy melko samanlaisena/yhtä hyvänä koko pitkän käyttöikänsä ajan ja ostan uuden vasta, kun on aivan pakko. Itselleni laitteen pitkäikäisyys ja tuttuus ovat valttikortteja - koko ajan ei tarvitse aloittaa alusta uudella puhelimella.
   Uusi puhelimeni oli kallis, mutta se saattaapi olla vuoden tai kaksi pitkäikäisempi kuin 4S oli sen ostaessani. Toivon ainakin :)

   Poista
 7. Applen osakkeenomistajaa kiittää valintaasi ja tekee havainnon, että firmalla on edelleen hinnnoitteluvoimaa. ;)

  Kiitokset mielenkiintoisesta vertailusta, asia on vähän itselle ajankohtainen Ompun tultua firman valikoimiin mukaan.

  Minusta oli jotenkin hauska lukea tuota anonyymin kirjoittelua Androidin puolesta. Itsellä on hyvin samankaltainen tilanne, Androideja hankittu useampi ja niitä on jaettu sukuun. Windowsista ja Androidista kysellään tasaiseen neuvoa, että mitä tämän kanssa pitää tehdä? Miksi ilmoittlee turvariskeistä, mitä pitää päivittää? Suvussa on yski Apple uskovainen ja Applejakin. Niistä ainoa kysymys on tullut 90 lähentelevältä tätiltä, joka ei saanut järjestelmää päivitettyä. Kutsuin kahville ja käskin ottaa tabletin mukaan. Kahvit juotuamme kehoitin katsomaan tablettia. Ongelma oli ratkennut(Applen päivitys vaatii langattoman yhteyden eikä onnistu vain tätini simmillä) Selitin ätilleni, että Apple vaatii pientä huolenpitoa ja pitää viedä välillä päiväkävelylle. Hänen Apple kytkeytyy verkkoon usemmassa hänen säännöllisesti vierailemassa paikassa.

  Andoidin kustannuksista: Meiltä löytyy tuo sama Huawei Honor 7 puhelin ja se ostettiin samaan mainittuun hintaan. Se ei kuitenkaan ollut todellinen hinta, sillä siihen piti ostaa tuo mainostamasi muistikortti, josta tulee vähän hintaa. Sitten suojakuoret, lasin suoja ja jos kysessä on taitamaton ikäihminen hän saa asennukseen menemään helposti 50€. Summa summarum hinta pompasahtaa helposti 200€. No iahn oikeasti, jos käyttää laitettaa mobiilisti työkäytöön niin dropboxin tila ei riitä mihinkään. Pitää ostaa lisää tilaa. Onko tämä sitten kerta kustannus vai vuosittainen lypsy. Joleli ole niin jossain vaiheessa siihen mennään. Kun noita alat summailemaan niin pitääkin tehdä niin, että Androidia ei kestä vaihtaa niin usein. Oikeassa yrityskäytössä nuo asentelut pitää sitten aikuisten oikeasti laskea kustannuksiksi. Sitten hukattu työaika työkalun saamikseksi kuntoon on oikeasti kustannus. Montako tiliä uusi Androidisi on vailla. Meillä tarvitiin Huawei tili, Google tili, Dropbox tili, sitten tarjottin Avast tiliä.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä anonyymillä on muistikortteja jo ennestään, koska samaa voi käyttää mm. kamerassa ja läppärissä. Näin oli myös isälläni, joka peri vanhan puhelimeni. Suojakuoria ja lasinsuojia saa tilattua ebaystä todella edulliseen hintaan, eikä laadussa ole moittimista, kun katsoo mitä tilaa.

   Tilinä on google, en ole tarvinnut muita tilejä. Googlella on myös pilvipalvelu, johon voi syöttää vaikka kuvia, jos niitä ei halua säilyttää puhelimessa tai muistikortilla. Sama tili toimii sähköpostina ja play-kaupassa. Kaikkia näitö voin käyttää millä vain tietokoneella. Voin myös liittää puhelimen tietokoneeseen tietojen siirtoa varten ilman yhdenkään ohjelman asennusta.

   Apple sopii sen rajoittuneisuuden takia niille, jotka eivät halua tai osaa tehdä itse muutoksia yms. asioita puhelimeensa.

   Mutta en silti ole suostunut ostamaan tai opettamaan isovanhemmilleni edes android-puhelinta, koska hyvä kun ns. tavallisen puhelimen käytön ovat oppineet 15 vuodessa. Eli toki se aina riippuu siitä, millaisesta käyttäjästä on kyse.

   Poista