maanantai 22. toukokuuta 2017

Kirjastojen ilmainen lakimiesapu

Ensinnäkin kiitos Bloggerille, joka söi ensimmäisen tästä aiheesta kirjoittamani postauksen ja korvasi sen tyhjällä paperilla. Kiitos.

Ja sitten asiaan. Viime aikoina muutamat eri kirjastot ovat alkaneet tarjota ilmaista lakimiesapua. Koska isäni henkivakuutusasia alkaa olla siinä pisteessä, että ulkopuolinen asiantuntija-apu tulee jo todella tarpeeseen, päätimme veljeni kanssa kokeilla, millainen tämä palvelu oikein on.

Homma toimii sillä tavalla, että lakimieliitto lähettää kirjastoon vapaaehtoisen lakimiehen, joka ottaa avuntarvitsijoita vastaan yksitellen, erillisessä huoneessa. Lakiapuun ei varata aikaa, vaan ihmiset pääsevät juttelemaan jonotusjärjestyksessä. Asianajajapäivystyksessä ei laadita asiakirjoja eikä ratkaista kokonaisia juttuja vaan asiakas voi kysyä mieltä painavista lakiasioista, saada asianajan ensiarvion tilanteesta ja lopuksi hän saa ohjeet asian viemiseksi eteenpäin oikealle taholle. Samalla asianajaja tietenkin tarjoaa omia palveluksiaan ja hänet voi ottaa asian hoitajaksi jo samalta tapaamiselta. Näin lakiapu tulee kannattavaksi myös vapaaehtoisille päivystäjille.

Olimme veljen kanssa kirjastolla juuri niihin aikoihin, kun kahden tunnin päivystysaika alkoi. Paikalla oli kuitenkin jo yli kymmenen ihmistä jonossa! Kirjastonhoitaja kuitenkin lohdutti meitä, että yleensä asianajaja on ottanut kaikki jonottajat sisään, vaikka päivystysaika loppuisikin. Niinpä jäimme penkkijonoon istumaan ja odottamaan. Ja odottaa me totta tosiaan saimmekin. Ei tietenkään tule minään yllätyksenä, ettei lakiapu ole mitään pika-apua. Onneksi moni ihminen jonossa oli tullut ystävän kanssa, joten ihmiset saattoivat mennä pareittain tai kolmisteenkin sisälle. Jouduimme silti odottamaan 2 tuntia ja 40 minuuttia, ennen kuin meidän vuoromme viimein tuli! Pahoin myös pelkään, että olimme viimeiset, jotka sisään pääsivät, koska koko kirjasto oli tuossa vaiheessa jo menossa kiinni. Meidän takanamme odotti vielä kolme ihmistä.

Asianajajan tapaaminen oli kyllä itsessään todella miellyttävä tapahtuma. Olin ollut ilmaisesta lakiavusta hyvin skeptinen. Ajattelin, että meitä vastassa on pitkän itkuvirsi-päivystyksen uuvuttama, vapaaehtoiseksi pakotettu lakiukkeli. Sen sijaan meidät otti vastaan erittäin ystävällinen nais-asianajaja, joka pyysi selittämään asiamme juurta jaksaen ilman kiirettä. Iloksemme hänellä oli kokemusta niin perintö- kuin vakuutusasioistakin. Tarinamme kuultuaan hän oli hyvin hämmästynyt ja kertoi, ettei ollut koskaan kuullut vastaavasta tapauksesta, jossa vakuutuslautakunta pidättäytyy antamasta suositusta vakuutusasiassa. Lisäksi hän kertoi, missä asioissa äitipuolemme asianajaja on ollut väärässä ja antoi rohkaisua asiamme puolesta. Asianajaja lupasi perehtyä tapaukseemme aivan ilmaiseksi ja lasku lähtisi juoksemaan vasta, kun näyttäisi siltä, että saattaisimme jutusta hyötyä rahallisesti. Silloinkin kotivakuutuksen oikeusturva kattaa suurimman osan kuluista. POP vakuutuksella omavastuu on 15% kuluista, kuitenkin vähintään 200€.

Näin me tulimme ottaneeksi itsellemme oman asianajajan.

Samalla reissulla pääsin kysymään myös muutamia mieltä painaneita asioita testamenttiasioista. Kaikenkaikkiaan tapaaminen tuntui odotetun ajan arvoiselta ja kannattavalta yritykseltä, jos on lakiavun tarpeessa. Moni jonottaneista tuli huoneesta tyytyväisen näköisenä ulos ja varmasti moni oli saanut kysymyksiinsä vastauksen ilmankin asianajajan palkkausta. Suosittelen siis lämpimästi kokeilemaan palvelua!

Jonottajan näkökulmasta olisi parasta, jos paikalle tultaisiin tarvittavat asiakirjat valmiina, asia selitettäisiin asianajajalle omalla vuorolla johdonmukaisesti ja kiihkoilematta. Asianajajalle itkeminen ja samojen "minä olen uhri!"-juttujen toistaminen kymmeneen kertaan ei nimittäin edistä oman asian käsittelyä mitenkään. Tämän sanon ihan siitä syystä, että se parku saattaa kuulua sinne neuvotteluhuoneen ulkopuolellekin.

Kerron teille myöhemmin, miten asioiden hoito lähtee lakimiehen kanssa sujumaan.

7 kommenttia :

  1. Onpa hieno palvelu! Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Nämä lakimiesapupalvelut on hiljalleen yleistymässä, joten kannattaa tarkistaa, löytyykö päivystysaikaa jo oman kotikunnan kirjastosta.

      Poista
  2. Kannattaa kyllä olla sitten satavarma, että kotivakuutuksen oikeusturva korvaa tuosta ylipäätänsä mitään. Oikeusturvavakuuksista on yleisesti ottaen rajattu aika paljon pois ja voisi jopa sanoa, että koko vakuutus on täysin turha: http://oikeusjakohtuus.blogspot.fi/2011/11/oikeusturvavakuutus-ei-korvaa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy vielä soittaa ja varmistaa, mutta asianajajan mukaan tällaiset menisi kotivakuutukseen.

      Poista
  3. Enpäs ollut tiennytkään tällaisesta lakipalvelusta! Eli siis kuka vaan voi mennä ja jonottamatta? Itsellä onkin juuri yksi pulmainen tilanne mihin tarvitsisi neuvoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain, palvelu on ilmainen, tarvitsee vain jonottaa. Toki he antavat paikan päällä vain neuvontaa ja ehkä mielipiteen. Jos asianajaja lähtee varsinaisesti ajamaan asiaa niin sitten se muuttuu maksulliseksi. Tähän tietenkin tällainen ilmainen palvelu perustuu :) Ilmaisessa tapaamisessa ei myöskään laadita asiakirjoja, mutta se on hyvä paikka kysyä asianajajan kantaa omaan ongelmaan.

      Poista
  4. Kiva, että tapaaminen meni kivasti ja täytti odotukset. Itsekin olen miettinyt lähiaikoina noita testamenttiasioita ja pohtinut asianajotoimiston puoleen kääntymistä. Tuo kyllä varmasti säästää monen aikaa jos on jo kaikki asiakirjat valmiina ja mukana.

    VastaaPoista