keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Kolmen kopla ja kuvitteellinen verolaskelma

Asiaa hyvissä määrin tutkineena, täytyy sanoa, että sivutoimista yrittäjää tuetaan kyllä Suomessa ihan mukavasti. Tai käytännössä ei tueta, vaan jätetään verottamatta kuoliaaksi. Toki samaiset verohelpotukset voivat aiheuttaa sen, että yritystoiminnan kasvattaminen taas on kallista puuhaa.

Edellisessä postauksessani kerroin yritystoimintani kolmen ensimmäisen kuukauden tuloista. Nämä ovat ajastettuja postauksia, joten en vielä tiedä, syntyykö kommentteihin keskustelua yrittäjän maksamista veroista ja eläkevakuutuksesta. Haluan kuitenkin tuoda ilmi, että olen ottanut nämä seikat huomioon yritykseni tuloja tarkastellessani.

Kiinteiden ja juoksevien kulujen lisäksi yrittäjän on omalla kohdallansa huolehdittava kolmesta tärkeästä velvoitteesta. Niitä ovat:

 • Arvonlisäverovelvollisuus
 • YEL-yrittäjän eläkevakuutus
 • Tulovero
Kun tulot ovat tarpeeksi suuret, tämä kolmikko napsaistaan pois kaikesta, mitä yrittäjä tienaa. Vaikka verot ovatkin aina raskaita kantaa, on näihin kuitenkin olemassa helpotuksia. Jos olet vain sivutoiminen yrittäjä ja tulosi ovat hyvin pienet ja mahdolisesti menosi vielä isommat, et maksa välttämättä näistä mitään. Kerrataanpa muutamia tulorajoja, joiden alle jäädessä tämä kolmikko ei yrittäjää kiusaa:


 • Arvonlisäverovelvollisuus: Kun liikevaihto on yli 10000€ vuodessa
 • YEL-yrittäjän eläkevakuutus: Kun työpanoksesi arvo on vuodessa yli 7645,25€:n
 • Tulovero maksetaan voitosta. Eli tuloista vähennetään ensin menot, ennen kuin tuloveroa maksetaan.
Tuloveroa olisi tietenkin mukava päästä maksamaan, koska sehän tarkoittaisi, että tuloja on enemmän kuin menoja. Yritystoiminnan alussa on kuitenkin hankittava oikeat työvälineet, joten menot saattavat ylittää tulot. Tällöin yrityksen arvo ja omaisuus karttuvat ilman, että maksat välissä veroja. 

YEL-vakuutus on oikea piikki yrittäjän lihassa. Sitä kun alkaa maksaa niin maksulaput tulevat joka kuukausi täysin riippumatta siitä, mitä yrittäjä on todellisuudessa tienannut. Vakuutuksen voi vähentää verotuksessa menona, mutta muuta hyötyä siitä ei sivutoimiselle yrittäjälle olekaan. Minullahan on sairasvakuutus ja eläkevakuutus päätoimisesta työstäni! Työtulo arvioidaan siitä, minkä verran yrittäjä tienaisi samalla työpanoksella toisen leivissä. Tästä syystä pidän kirjaa tehdyistä työtunneista, jotta voin laskea paljonko olisin tienannut työtä tehden palkollisena. Palkollisen palkkahan on aina pienempi, mitä yrittäjä laskuttaa, joten tuo raja on melko joustava. Esim. jos laskutan itse 40€/tunti, maksaisin palkalliselle samasta työstä vaikkapa vain 20€/tunti. En usko YEL:iin, mutta jokainen saa toki itse muodostaa siitä oman mielipiteensä ja maksaa niin paljon kuin haluaa. 

Arvonlisäverovelvollisuudessakin on ns. alarajahelpotus. Vaikka olisit kerännyt ALV:ia, mutta liikevaihto jäisi alle 10k€:n saa yrittäjä maksetut alvit veronpalautuksena takaisin. Näkisin, että ALV:ia kannattaa joka tapauksessa kerätä (eli hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisävelvolliseksi), koska tällöin yrittäjä voi tienata vuodessa 12400€ ja välttyä silti maksamasta arvonlisäveroja. Jos yrittäjä ei ole arvonlisäverovelvollinen, voi hän tienata korkeintaan 10000€ vuodessa. Tämän rajan ylitettyään hän onkin vaikeuksissa, kun alvit on maksettava takautuvasti koko summalta, vaikka hän ei olisi niitä asiakkailta kerännytkään. Huom! Alarajahuojennuksen ansiosta takaisin saaduista alveista on maksettava tulovero. 

Loppukevennykseksi tein vielä täysin kuvitteellisen verotaulukon siitä, paljonko minun pienistä tuloistani jäisi käteen JOS ensimmäistäkään näistä helpotuksista ei olisi olemassa. Ts. tienaamistani rahoista otetaan ensin päältä pois 24% arvonlisäveroa, sen jälkeen vähennetään kuukausittainen 120€:n minimisumma YEL-vakuutusta (tässä tapauksessa 3kk) ja lopuista vielä lisäverokortin mukainen tulovero 30%, josta ei ole saanut tehdä ensimmäisiäkään menovähennyksiä! 


Toistan nyt vielä: Tämä taulukko on täyttä satua! Kuudesta ja puolesta sadasta jäisi yritystoiminnan kulujen maksuun 93€ :D Eipä taitaisi pienimuotoinen yritystoiminta kannattaa ilman näitä helpotuksia. 

3 kommenttia :

 1. Kannattaa myös perehtyä ALV-laskentaan ennenkuin laajennat yritystoimintaasi..

  Esimerkkisi ALViton tulo olisi 648,60e/1,24=523.06e

  Eli ALV 24% lasketaan "verottomasta" hinnasta, ei myyntihinnasta.
  Käänteisesti siis 523,06e*(100%+24%)=648,60e

  VastaaPoista
 2. "Yritystoiminnan alussa on kuitenkin hankittava oikeat työvälineet, joten menot saattavat ylittää tulot. Tällöin yrityksen arvo ja omaisuus karttuvat ilman, että maksat välissä veroja." Vähänkin enemmän, kun panostaa työvälineisiin, joutuu käyttämään poistoja, mistä seuraa, että kirjoitettu ei pidä paikkaansa, jos poistot eivät riitä painamaan tulosta nollaan.

  VastaaPoista