sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Matkabudjetti Japaniin: Kotona!


Kotona taas!

Tai olen minä ollut kotona jo maanantai aamuyöstä asti, mutta reissusta selviäminen on ottanut oman aikansa. Etenkin Moskovan lentokenttä oli varsin raskas kokemus, Japanissa loma ei olisi paljoa paremmin voinut mennä. Onnistuneen loman jälkeen on hyvä palata taas raha-asioiden pariin. Oliko loma onnistunut myös budjetin kannalta? Koska matka oli oman elämäni kannalta hyvin merkityksellinen ja suuri hanke, aion tehdä matkasta useamman postauksen sarjan. Nyt kerron budjetin yleisestä onnistumisesta, seuraavaksi käsittelen mm. Japanissa matkustamista, majoittumista ja ostoksia. 

Ennakoiva budjetteni näytti tältä: Lennot sain mieheltäni syntymäpäivälahjaksi, joten se on merkitty tähän nollaksi. Todellisuudessa edestakaiset lippuni maksoivat n. 500€. Lensimme Aeroflotilla, Moskovan kautta. Finnair lentää Helsingistä suoraan Japaniin, mutta hinnat voivat olla jopa kaksinkertaiset maksamaamme verrattuna. Koska pistäytyminen Venäjällä on varsin epämiellyttävä kokemus ja lisäksi venyttää matka-aikaa useilla tunneilla, suosittelen lämpimästi metsästämään suoria lentoja Finnairilta alehintaan. Itse lentoihin ruokineen olin kyllä oikein tyytyväinen Aeroflotillakin. Lentoaika yhteen suuntaa Moskovan vaihtoineen oli noin 11-12 tuntia, mutta palatessa jatkolento Helsinkiin oli vielä pari tuntia myöhässä, joten todella raskaita ovat nuo lennot ja vievät yhden lomapäivän kokonaisuudessaan. 

Toteutunut budjetti: Japanissa pelattiin lähinnä käteisellä, jota nostimme marketin automaatilta. Tämän lisäksi otimme Suica-kortin, jolla sai kätevästi maksettua metromatkoja ja ostettua mm. automaateista juotavaa. Kerron Suica-kortista myöhemmin lisää, mutta kortin takia minulle ei jäänyt mitään kuitteja metromatkoista vaan ne on sisällytetty kohtaan "Ruokailu ja ostokset". En siis osaa tarkasti sanoa, pitikö 20€:n metrobudjettini. Matkat olivat kuitenkin todella halpoja, yleensä 1,60€:n luokkaa Tokion sisällä ja näitä teimme viikon aikana 1-2kpl päivässä (arvio 22€). 

Tokion asuntoomme kuului mukana kannettava nettimokkula, mutta toiseksi viikoksi ostimme data-simkortin. Tämä oli yllättävän vaikeaa ja kallista. 30€:n pakettiin kuului 2Gt nettidataa, joka kyllä riitti hyvin karttojen ja reittien tutkiskeluun. Osuuteni oli tietenkin tästä puolet. 

Nikkon airbnb-huoneen kanssa tuli myös yllätyksiä. Meille tarjottu huone, tai oikeammin ullakko loossi oli todella kurjan näköinen. Sen sijaan meille tarjottiin huonetta "uudesta kohteesta", joka oli käytännössä erillinen, vanha talo, mutta viileämpi, maantasossa ja huone sisälsi oven. Tämä tietenkin maksoi ekstraa, mutta käytännössä rinkkamme ei olisi mitenkään edes mahtunut ullakolle, joten otimme kalliimman huoneen. Emäntämme antoi meille 50% alennuksen lisämaksusta, mutta kolmelle  yölle lisämaksua tuli silti 24€, joista maksoin puolet. Alkuperäisen huoneen ala-arvoisuus jäi vähän kyllä nakertamaan. 

Viimeiseksi yöksemme jouduimme ottamaan vielä yllätyshotellihuoneen Narista, mutta tästä kerron lisää seuraavissa postauksissani. Pikkuruinen huone oli todella mukava, edullinen ja sisälsi kylpylän lisäksi myös bussikuljetuksen lentokentälle. 

Olen hyvin tyytyväinen budjettini pitävyyteen. Luottokorttilaskuun ei paljoa tarvinnut säästötilin rahojen lisäksi laittaa ylimääräistä ja silti tunsin paitsi eläneeni ylellisesti koko matkan ajan, mutta myös ostaneeni kaiken, mitä mieleni teki. Koko matkan pidin ostosten kanssa ajatuksen, että ostan vain tarpeellisia ja itseäni kovasti miellyttäviä asioita. Ruuista kokeilimme kaikkea, mitä halusimme, eikä pihistellä tarvinnut. Käytännössä söimme joka päivä kaksi kertaa ulkona ravintolassa. 27€:n budjetinylitys saattoi selittyä rahojen noston palvelumaksusta ja kurssimuutoksesta. Kaikki muut maksut olinkin maksanut jo etukäteen, joten en jäänyt matkan takia yhtään velkaa kenellekään. 

Matkasta minulla on vielä paljon ja lisää kerrottavaa. Mutta yhteen kysymykseen haluatte varmasti kuulla vastauksen: 
Onko Japani kallis maa?

Vastaukseni on ehdottomasti, että EI. Suomen hintoihin tottuneelle maa tuntuu todella edulliselta. Kurssikin oli oikein edullinen. 100 yeniä on noin 1$ ja 1$ on noin 0,80€. Eli hinnoista sai suoralta kädeltä vähentää 20% ja kaksi nollaa. Ja siltikin hinnat olivat oikein edulliset johtuen vissiin pienestä lamasta, johon Japani on arvonlisäveron noston johdosta luisunut. Ketjuravintolassa ison ruoka-annoksen saa helposti 4-5€:lla ja marketeista voi ostaa ruoka-annoksia parilla eurolla. Kalliita ovat hedelmät ja kasvikset, kotimaisia raaka-aineita lukuunottamatta. Salaattia saattaa Japanissa todella alkaa kaivata, samoin kokojyväisiä leipiä. Kerron edullisesta syömisestä myöhemmin lisää, mutta kaikenkaikkiaan Suomalainen tuntee olonsa Japanissa rikkaaksi. Varsinkin, kun käyttöbudjetti on runsas ja etukäteen säästetty. Pihistellä ei tarvitse, mutta käytännössä se on melko helppoa.

3 kommenttia :

 1. No eipä tullut kalliiksi. Luulin että olisi maksanut paljon enemmän ruoka.

  VastaaPoista
 2. Joo, ainahan sitä on kalliiksi luullut. Mukava lukea Japani-juttua, itsekin aina ollut maasta kiinnostunut, vaan käymättä on jäänyt toistaiseksi.

  VastaaPoista
 3. Jep,
  Japani on vain kallis jos suuntaa "turistihotelleihin" ja "turistiravintoloihin". Maassa on niin järkyttävä määrä ristii rastiin suhaavia bisnesmiehiä, että heille normaalisti tarkoitetut ns. bisneshotellit tarjoavat hyvän vastineen matkailijan rahoille.

  Lennoista puheenollen. Japan Airlines (JAL) lentää myös nykyään suoraan Helsingistä Tokioon ja menopaluu maksaa noin 800€. Lisäksi heillä samaan hintaan saa vielä Japanin sisäisen lennon minne vain Japaniin, vaikka Okinawalle tai Hokkaidoon. Erittäin suositeltava vaihtoehto, jos suuntaa muualle kuin Tokioon.

  VastaaPoista