sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Työterveyden ylistys

Olen käynyt nyt neljä kertaa työterveydessä ja tunnen saaneeni aivan erinomaisen upeaa apua.

Yleisesti ottaen olen aika analyyttinen ihminen ja olen aina osannut tutkia itse omia tuntemuksiani ja selvittää ajatukseni. Kun elämässä kuitenkin tulee vaihe, ettei tämä enää onnistukaan tai mielessä on ylitsepääsemättömän vaikeasti selvitettäviä solmuja, on ulkopuolisen avun hakeminen kannattavaa. Olen käynyt nyt kahdesti työterveyshoitajalla, kerran työterveyslääkärillä sekä kerran työpsykologilla ja olen kokenut, että koko ajan mennään parempaan päin.

Vaikka blogini yleensä keskittyykin talousasioihin, koen avun vastaanottamisen pelastaneen minut taloudelliselta katastrofilta, joka olisi saattanut seurata masentumista, työkyvyn menetystä tai parisuhteen päättymistä, puhumattakaan lapsen huoltajuuden menetyksestä. Ajattelin siksi lyhyesti kirjoittaa auki, millaisia erittäin kiinnostavia neuvoja, analyyseja ja ohjeita olen saanut mieltäni vaivanneisiin synkkyyskohtauksiin ja masennuksen sekä ilon välillä ailahtelevaan mielialaani.

Työterveyshoitaja: 
Kävimme varsin monipuolisesti läpi isoja tapahtumia elämäni viimevuosissa sekä elämääni kuuluvia henkilöitä. Suurin löytömme oli, että uupumukseni alku sijoittuu hyvin lähelle isäni vakuutusasian ratkeamista. Toisin sanoen, kun olen joutunut isän kuolemasta asti olemaan skarppina asioiden hoidon takia, onkin synkkyys iskenyt vasta, kun asiat ovat viimein ratkenneet. Tämän tajuaminen oli kiinnostavaa, sillä asioiden ratkeamisenhan luulisi olevan juurikin helpottavaa. Toisekseen hoitaja arveli minun olevan suorittaja-luonne, jonka on vaikea levätä ja olla tekemättä mitään - tämänkin allekirjoitan. Jo jonkin aikaa minulla on ollut tunne, että päivä on ollut turha ja hukkaan heitetty, jos ei edes jotakin isompaa projektia ole saanut tehtyä (vähintään siivonnut tai pessyt pyykkiä). Viikonlopuille kasaantuu suurimmat paineet saada tehtyä "asioita".

Työterveyslääkäri: 
Lääkärin kanssa puhuimme mielialani äkillisistä vaiheluista ja huolesta, jota se on herättänyt. Lääkärikin oli sitä mieltä, että isäni vakuutusasian ratkeaminen on isona tekijänä asiassa, kuten isäni kuolema ylipäätänsä. Lääkäriltä sain selvyyttä siihen, miksi väsymykseni kilpistyy niin herkästi juuri parisuhteeseeni eikä näy esimerkiksi töissä. Erityisesti tykkäsin vertauksesta, jossa lääkäri kuvaili "tankkini olevan nyt tyhjä" suurten ponnistusten jäljiltä ja sen takia en pysty rakentavasti käsittelemään parisuhdeasioita.

Työpsykologi: 
Psykologin kanssa lähdimme miettimään synkkyyskohtauksiani erittäin syvääluotaavasti. Psykologin avulla huomasin, etteivät ongelmat parisuhteessa johdu suinkaan yksin miehestäni tai edes minusta. Vahva reagointini pieniinkin epäonnistumisiin voikin juontaa juurensa jo paljon syvemmälle menneisyyteen ja aivan eri ihmisiin. Kun koen epäonnistumisen, ajatuksissani välähtää muisto jostakusta toisesta ihmisestä, jolle on käynyt samalla tavalla tai vieläkin pahemmin. Siksi reaktioni onkin suhteettoman suuri, koska sen katalyyttina toimii jonkun toisen ihmisen kauhea kohtalo. Uskomatonta! Juuri niin kuin toivoin, sain pyskologilta avaimia ja harjoituksia näiden asioiden tiedostamiseen ja tilanteessa rauhoittumiseen.


Tykkään itse valtavasti niin psykologiasta kuin biologiastakin, luin molempia maksimaalisen määrän lukiossa. Koen, että sen ansiosta olen onnistunut pysymään melko täyspäisenä ihmisenä, mutta joskus vastaus ongelmaan on niin tarkasti piilossa, ettei sitä tule edes ajatelleeksi. Tähän tarvitaan toista ihmistä, joka pystyy näkemään kokonaisuuden omien ajatusten ulkopuolelta. Vastaus ongelmaan saattaa olla aivan uskomaton, mutta sen tietää heti oikeaksi, kun sen itse tajuaa. Työpsykologikin kyseli monenlaisia kysymyksiä ja olin jo lähes varma, ettei istunto etenisi mihinkään merkittävään. Siksi olinkin valtavan yllättynyt, kun psykologi oli kertomastani onnistunut poimimaan juuri ne kipukohdat.

Olen valtavan tyytyväinen, että hakeuduin työterveyteen apua saamaan. Sekä lääkäri että hoitaja kiittivät, että olin osannut tulla hoitoon ajoissa. Minut on otettu vastaan täysin tosisaan ja tarjottu apua juuri omaan tarpeeseeni. Työterveyden tärkein ja lakisääteisesti pakollinen osa onkin työntekijän työkyvyn ylläpito ja ongelmien ennaltaehkäisy. Olemassaolevien sairauksien hoito ei välttämättä kuulu työterveydelle (riippuu yrityksestä, onko palvelu ostettu). Tämä on hyvä pitää mielessä, jos epäröi työterveyteen soittamista. Sinne nimenomaan pitää hakeutua ajoissa ennen kuin työkyky on kokonaan tai jopa lopullisesti mennyt.

Minun mielialani on parantunut ja oloni rauhoittunut.

4 kommenttia :

  1. Onpa hienoa, että sait avaimia ja apua noin nopeasti! Tekstistä kuulostaa myös, että olet saanut voimia lisää.

    VastaaPoista
  2. Hieno että olet vielä palkkatyössä. Jos olisit 100% yrittäjä noita palveluita ei välttämättä olisi yhtä helposti saatavilla. Palkollisena on kyllä ihan hyvä olla ainakin välillä :)

    VastaaPoista
  3. Mukava kuulla välillä positiivisiakin kommentteja terveydenhuollosta, oli se sitten työterveyden tai julkisen puolen osaa. Uskoisin, että heilläkin on jäänyt käynneistäsi hyvä fiilis ja se tekee ammattilaiselle hyvää työssä jaksamisen kannalta.

    VastaaPoista