keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Tuloja ja menoja: hätä rahojen riittävyydestä

Tulojen pienuus ja hätä rahojen riittävyydestä iski eilen päällensä.

Palkka ei tosiaan ole enää sitä, mitä se ennen oli. Vuodenvaihteen jälkeen taas laskuja ja menoja on ollut varsin kiitettävästi. Matkakassan kartuttaminen ja puhelimen vaihto ovat tuoneet oman turhuuslisänsä budjettiin. Näiden lisäksi kevät on ollut vilkas synttäreiden osalta ja esim. äidin 50-vuotisjuhlat pidettiin vasta, eikä juhliin sopinut mennä ilman asianmukaista lahjaa. Näiden lisäksi olen ostanut miehelle teatteriliput, veljen synttärit ovat tulossa ja omatkin kekkerit kolkuttelevat jo ovella. Jokaiselle kevätkuulle on varmoja rahareikiä tiedossa!

Hätäpäissäni yritin ynnäillä päässäni, miltä tulot ja menot näyttävät, mutta menin totaalisen sekaisin. Näiden lisäksi seuraava palkkani maksetaan jo 15. päivä ja en kerta kaikkiaan ollut varma olisiko minulla rahaa aina silloin, kun laskut tulevat. Tähän asti kaikki tuloni ja menoni ovat keskittyneet mukavasti kuun vaihteeseen. Nyt laskut tulevat kuun vaihteessa, mutta reilu puolet tuloistani 15. pv ja toinen puolikas kuun vaihteessa. Tarkkana saa olla ja siksi piirsin lahjakkaasti Paintissa tällaisen tulo-meno-kalenterin:

Voitte ehkä kuvan laadusta saada jonkinlaisen käsityksen hätäni tasosta. Tärkeintä oli kerta kaikkiaan havainnollistaa itselleni, milloin rahaa tulee ja milloin sitä menee.

Lyhyesti selitettynä: 


Punaiset ruksit ovat päiviä, jolloin rahaa tulee. Vihreät luvut kertovat paljonko. Kaikki alkaa tällä hetkellä tililläni olevasta 180€:ta.

Pinkit väkäset ovat laskupäiviä. Keltaiset miinusluvut kertovat laskun suuruuden. Oranssit miinusluvut ovat joka toinen viikko tapahtuvia auton tankkauksia. Liilat miinusluvut taas ovat viikon ruokarahavaraus sekä ylimääräiset synttäribudjetit.

Lopuksi lähdin plussaamaan ja miinustamaan keskenään kaikkia näitä lukuja ja katsoin, että tulos ei käy kertaakaan nollan tai miinuksen puolella.

Harmaat ruksin tulevalla viikonlopulla ovat Lontoon matkani, jolloin pätee erillinen matkabudjetti. Kalenterista puuttuu myös toukokuun lopulla alkava japaninmatka, jolle myös on rahat säästetty erikseen.

Kesäkuu menee myös lomaillessa, joten budjetti tuskin pitää aivan paikkaansa silloin. Menot voivat olla isompia tai pienempiä.

Joka tapauksessa laskettuani tulot ja menot laskimella yhteen, jäin kesäkuun puolivälissä 674€ plussalle. Hieman on siis varaa säästääkin, mutta muuten ei säästöille ollut tässä laskelmassa sijaa.

Inhottaa, kun jokin niin helposti visualisoitavissa oleva asia kuin "rahat tulee ja menee kuun vaihteessa" muuttuu ja järjestelmää on lähdettävä rakentamaan uusiksi. Välitila tulee olemaan kaaosmainen, mutta nyt minulla on edes tämä kalenterikuva, johon voin turvautua.

Kesälomabudjetin lasken kyllä toukokuussa vielä uudelleen.

10 kommenttia :

  1. Eikö meillä säästäjillä ole juuri sen takia säästöjä ja hätävararahasto ettei sitten tarvitse noin rahasta ja menoista stressata :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se auta, kun en halua käyttää säästöjä elämiseen :D ja itse asiassa yritysjutut on syöneet puskuria sen verran, että parempi on olla koskematta turhaan enää säästöihin.

      Poista
  2. Yritähän yrittää😀 Tsemppiä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiljaisen viikon jälkeen tuli taas pari keikkaa :) Ja toinen niistä on ensimmäinen, palaava asiakas!

      Poista
  3. Eikö samaa olisi paljon helpompi laskea taulukkolaskennassa kuin kalenterissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi varmasti ollut helpompaa, mutta ennen kuin näin lopputuloksen, ei laskukaava ollut vielä niin selvänä mielessäni.

      Poista
  4. Mä saan kiksejä tosta sun kalenterihässäkästä! Tkkään itse tehdä paljon käsin -tällä hetkellä isolle isolle A3 paperille, taulukkoa tuloista ja menoista ja sulatettavista asioista, ne konkretisoituu yllättävän nopeasti! Tykkään myös juuri tehdä eri väreillä erilaisia merkntöjä, elämä tuntuu heti simppelimmältä!

    VastaaPoista
  5. Mä pidän samanlaista kirjaa Dollarbird nimisellä appsilla tabletilla ja kännykässä. Toimii!

    VastaaPoista