sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Rahaa valtiolle erheistä

Tänään kerron, miten olen taas rikastuttanut valtiota.

Muistanette jo aiemmin, kun kerroin yllätysperintöverosta, joka tupsahti kirjeen muodossa postiluukkuuni. Kyse oli verottajan omasta, virheellisestä tulkinnasta ukkini testamenttia koskien. Tein veljeni kanssa oikaisupyynnön, sillä tuntuu varsin ankealta maksaa 370€/nuppi veroa sedällemme menevästä perinnöstä. Jo silloin eräs anonyymi kommentoija blogissani arveli, että perintövero on maksettava, vaikka oikaisupyynnön tekeekin ja oikeassahan tuo oli.

Kun eräpäivä alkoi uhkaavasti heinäkuun alussa lähentyä, soitin verottajalle ja kysyin, missä mennään. Hakemuksemme oli toki saapunut, mutta jonot veropäätösten oikaisuihin ovat kuulemma puolen vuoden pituiset! Verovirkailija suositteli, että vain maksaisimme veron pois, sillä muuten siitä lähtee juoksemaan korot ja perinnät. Tässä kohtaa täytyy todella henkäistä helpotuksesta, että on puskuria mistä maksaa. Vaikka ylimääräiset verot saakin kuulemma sitten pian takaisin, kun oikaisu on tehty, niin ei se mukavalta tunnu lähettää rahaa verottajalle lainaan - mahdollisesti moneksi kuukaudeksi. No, nyt jäämme taas odottelemaan päätöksiä.

Toinen valtiota rikastuttanut tapaus sattui tässä aivan äskettäin, mutta siinä on jo paljon enemmän omaa syytä. Sain nimittäin sakot! Ajatuksissani käännyin 50km/h rajoitteiselta tieltä 40km/h rajoituksen alueelle, enkä huomannut pudottaa nopeuttani. Bussipysäkillä seisova pakettiauto nappasi rötöksestäni kuvan ja sakko saapui viikon päästä postissa. 170€ oli sakon suuruus, kun vauhtia oli 10km/h liikaa. Kyllä kirpaisi, mutta pakkohan se oli maksaa, kun oli ihan omaa syytä. En edes venyttänyt maksua eräpäivään asti vaan maksoin heti. Poissa tililtä, poissa mielestä.

Että sellaisia menoja taas tällä erää.


9 kommenttia :

 1. Vastaukset
  1. Näin tekee :D Onneksi oli eka kerta ja toivottavasti viimeinen.

   Poista
 2. Kameroiden myötä sakotus on muuttunut poliisien varainkeruuksi, eikä sillä ole enää mitään tekemistä liikenneturvallisuuden kanssa. Tutkimusten mukaa lievää ylinopeutta ajavat aiheuttavat vähemmän liikenneonnettomuuksia, koska he keskittyvät vauhdin takia ajamiseen paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmittaa, kun tuolla tiellä ennen oli viidenkympin rajoitus, mutta sitä laskettiin neljäänkymppiin ja nyt on sitten ahkerasti ollut ratsioita, että saadaan kaaharit kuriin. :/ Mielestäni viisikymppiä on ihan sopiva rajoitus kaupunkialueella. Pihatiet ja kujat sitten asia erikseen.

   Poista
  2. Täytyy mainita, että tuo sakottaminen ei taida olla edes "poliisien varainkeruuta" koska sakkorahat on Suomessa laitettu ihan budjettiin ja ne menevät johonkin aivan muualle kuin poliisin toiminnan kehittämiseen. Muistelisin, että Suomi on ainut lähimaa joka budjetoi sakot valmiiksi sisään, muualla ne ovat ekstraa normaalin budjetin päälle...

   Poista
 3. Tuo on kyllä aika mielenkiintonen tapa verottajalta tai yleensäkkin, että lasku on maksettava vaikka siitä on reklamoitu. Eihän se muuta viranomaisen työmäärääkään yhtään vaikka homma menisi niin päin että maksun suorittaa vasta kun valituskierros on saatettu päätökseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä minäkin kummastelin. :/ Mutta lähtökohtaisesti verotettavia kohdellaan vissiin aina epärehellisinä. Oletus näemmä on, että jos veroja ei tarvitsisi valitusaikana maksaa, niin sitten veroille saisi ikään kuin automaationa 6kk maksuaikaa, kun pistää valituksen sisälle. Valituksen oikeellisuuttahan ei ehditä tutkia ennen kuin vasta myöhemmin.

   Poista
 4. Onpas kankeaa byrokratiaa! Ikävä juttu, onneksi saatte rahat takaisin tulevaisuudessa. Olisi summa voinut pahimmillaan olla suurempikin :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan se voinut olla, mutta ei tuo vajaa 400€:akaan mitään herkkua ole maksella.

   Poista